Associated Press: Путин не трябва да се притиска, трябва да бъде разбран

Дата на публикуване: 09 06 2017, 06:29


Режисьорът Оливър Стоун, който засне документален филм за Владимир Путин, разбира, че ще го критикуват за недостатъчно твърдия стил, пише Associated Press.
Но той твърди, че е направил всичко, което е можел, оказвал е натиск върху руския президент там, където е било необходимо.
Стоун припомня, че той не е журналист и има съвсем друг стил, а не като този на Мегин Кели, която неотдавна взе интервю от Владимир Путин.
Не давить, а понять: Оливер Стоун рассказал о своём подходе к Путину

Reuters
 Присъдата на Стоун е такава: руският президент си знае работата, а журналистката — не, съобщава  Associated Press.

Стилът на Мегин Кели, според Оливър Стоун, е «като на картечница». Той отбелязва, че да се взема интервю с такъв маниер, това означава да не се остави място за нюансите.

«Считам, че тя беше привлекателна и задаваше твърди въпроси, но тя не беше в състояние да води дебати или да се противопостави на Путин, защото не знаеше много неща», счита американският режисьор.

Той поясни, че грешката на Кели, например, е в това, че тя отново е говорила за 17-те американски разузнавателни агенции, които считат, че Русия е стояла зад хакерските атаки в САЩ, макар, според него, тези данни вече да са опровергани.

Впрочем,  Associated Press твърди, че има сведения, които оправдават Кели.

Според журналиста от агенцията, Оливър Стоун е противоречива фигура, защото той е взел интервюта от Фидел Кастро и Уго Чавес, а също е снимал документален филм, който подкрепя руското виждане за събитията в Украйна.

Associated Press отбелязва, съдейки по всичко, че интервюто с Путин е в значително по-мек тон, отколкото беседата с Кели.

Журналист от  The Daily Beast дори го нарича «ужасно безотговорно любовно писмо» към Путин.

Авторът на статията е съгласен, че в стила на Стоун се виждат ремарки от рода на «Сър, вие сте много дисциплиниран», показвайки Путин зад волана на автомобил или след игра на хокей.

Впрочем, режисьорът задава на руския лидер и остри въпроси, например за неговото авторитарно управление или за отношенията между Русия и САЩ.

«Стоун е наясно, че ще го критикуват за това, че не е оказвал  върху Путин достатъчен натиск», пише агенцията.

Самият режисьор се оправдава с това, че той не е журналист и има друг подход.

«Ценността на този проект е в това да се види как Путин разказва за живота си, да се отразят възгледите му за света в разширен формат, да си види личната и политическата история, която лежи в основата на политическия курс на най-крупния противник на САЩ, а също просто да си види как изглежда неговото мислене», отбелязва Associated Press.

«За САЩ е крайно важно да разберат другата гледна точка, — казва Стоун. — Аз искам да предотвратя по-нататъшното влошаване на отношенията».

Според него, в тези места, където е било нужно, той е оказвал натиск върху руския лидер.

«Този човек е лидер. Той внимателно обмисля въпросите и ясно излага становището си. Не мога да измисля какво още мога да кажа или да направя», цитира Associated Press думите на Оливър Стоун. 

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;