НАТО сериозно се концентрира на Балканите и апетите му стават все по-големи. След нас, Черна Гора идва ред и на Македония.

Източник близък с кухнята на преговорите по встъпване на БЮРМ  в НАТО,  сподели, че северноатлантическия агресивен блок планира да вкара Македония до пролетта на 2018 година. Такова бързане, а?

 

 

 

Заради встъпването в НАТО МАкедония била готова и на преименуване на страната- тук може би се има предсвид, конкретни кръгове-изпълнители, които биха изпълнили дори подобна глупост.

Сега членството на Скопие в алианса се блокира от Гърция- Атина изисква съседната република да смени името си, за да не я бъркат с гръцката област Македония.

 

 

» Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с редата на юли планира да посети Скопие и да обсъди тези въпроси. Целта е — до пролетта на 2018 Македония да бъде вкарана в алианса.

 

 

 

 

 По негови думи, активна работа в тази посока води САЩ
« Неотдавна посланикът на САЩ в Скопие се срещна с министърът на отбраната на БЮРМ и също така обсъди темата. Вашингтон призовава Скопие да прави компромиси, и съдейки по всички, там са готови за тях»- допълват източници.
Като се подчертава, че Гърция няма намерение да отстъпи от своите искания.
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас поздрави премиера на Македония Зоран Заев с встъпването в длъжност и потвърди позицията на Атина в спора за името на Македония.

 

Заев пък от своя стран заяви, че е готов към встъпването на страната в НАТО под название Бивша югославска република Македония,  на което настоява Гърция, за ускоряване на интеграцията на републиката в ЕС.

Според него, има два варианта: или решаване на проблема, или влизане в НАТО с временно название и продължаване на преговорите с Гърция. Македония се присъеди към така нареченият План за действие по подготовка за членство в НАТО (Membership Action Plan) през 2009 година.

Спорът с Гърция относно името на бившата югославска република възникна след излизането на Македония от ссътава на Югославия през 1991 година.

Атина настоява на промяна на името, за да не се бъркат с гръцката област Македония и блокират встъпването на Скопие в ЕС и НАТО.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;