Ценим високо усилията на България, която още не е член на Шенген и въпреки това контролира българско-турската граница много ясно и пази външната граница на Европейския съюз. България заслужава нашата признателност, заяви федералният канцлер на Германия Ангела Меркел след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов във Федералното канцлерство в Берлин, се казва в съобщение на сайта на Министерски съвет.  Тя поздрави страната ни за постигнатите успехи по отношение на борбата с трафика на мигранти и подчерта, че България е подобрила опазването на границата с Турция.

«Това е голяма отговорност и тежест за България и в този смисъл искаме страната ви да стане член на Шенген», коментира Меркел.
Според германския канцлер България има важна роля за стабилността в региона на Западните Балкани.

«Ще дадем надежда за перспектива и ще подкрепим тези страни, тъй като другите политически партньори също са заинтересовани да имаме добри отношения. Ясно искаме да се разбере, че подкрепата ни към Западните Балкани няма да се промени», подчерта тя.
Ангела Меркел акцентира също на готовността на страната й да подкрепи България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., а премиерът Борисов изтъкна възможностите, които председателството дава, за активизиране на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.
     «Благодарение на своето географско положение и предстоящото си председателство на ЕС през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите. Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите», отбеляза министър-председателят/БТА

Тагове: ; ; ;