На срещата си днес Меркел и Борисов обсъдиха проекта за създаване на система за обща европейска отбрана и консолидация по темата сигурност.

«Необходима е консолидация на тема сигурност — не само в борбата с тероризма и вътрешната сигурност, но и като глобална заплаха. Това е една моя мечта — ЕС да бъде колективен член на НАТО», посочи министър-председателят, като подчерта, че акцент в разговорите е била и борбата с тероризма.
Канцлерът Меркел изтъкна, че двете страни ще работят за разширяване на двустранните отношения.

«Нашите двустранни отношения са много добри, много интензивни, с добри икономически връзки и ще помислим как да ги разширим», каза тя и допълни, че за германските фирми е добра инвестиция в бъдещето да се ангажират с икономическите отношения с България.
Меркел отбеляза още, че е използвала срещата, за да поздрави лично Борисов за избирането му начело на новото правителство в България и изрази задоволство, че съвместната им работа ще продължи и в бъдеще.

«Във ваше лице и в лицето на Германия приемаме това като топло отношение към българския народ за усилията, които полагаме за опазване на границата с Турция, и че сме надежден съюзник на ЕС», посочи Борисов.
Премиерът Борисов е представил развитието на енергийните проекти в България и преди всичко на проекта за европейски газов хъб «Балкан». Борисов заяви също така, че българското правителство ще продължи активно да работи за влизането на страната ни в ERM II.

«Ще положим всички усилия и ще направим всичко необходимо България да е на първа скорост в Европейския съюз. Заслужаваме го», добави той/БТА

Тагове: ; ; ; ;