Bloomberg: Русия и Китай се промъкнаха в задния двор на САЩ

Дата на публикуване: 08 06 2017, 06:10


Москва и Пекин погледнаха към т.нар. заден двор на САЩ — главно бедните страни от Карибския басейн, твърди Езра Физер в статия за  Bloomberg.
Русия и Китай ги подкупват с обещания за военна помощ и инвестиции, докато САЩ в същото време съзнателно орязват подкрепата за тези държави.
Bloomberg: Россия и Китай пробрались на «задний двор» США — Вашингтон его совсем забросил

Reuters
 Когато през миналата година доставките на нефт за Куба и Венецуела намаляха, наложи се Хавана да се обърне за помощ към стария си приятел — Русия.
В началото на май Кремъл изпрати там танкер с нефт, за да може «комунистическият остров» да удържи още три месеца.
И това не е единственият признак за връщането на Русия в региона, забравен от нея след края на студената война
Москва планира отново да открие военна база, която е запазена на острова още от съветско време, а също да разшири икономическите връзки със страната.
Президентът Путин дори предложи да се възстанови Капитолият в Хавана, поразително приличащ на сградата на конгреса в САЩ.
«Напълно е възможно по този начин руснаците да казват на гринговците: «Пазете се, можем да се върнем в задния ни двор».
А може би това е дългосрочна стратегическа активност, първият блок от значително инвестиране в региона», цитира Bloomberg думите на  Хорхе Пиньон, водещ икономически експерт от Тексаския университет в Остин.

В същото време Китай също увеличава присъствието си в Карибския басейн. По данни на  Bloomberg, китайските власти и компании от 2012 г. са вложили в този регион около 6 млрд долара.

Но интересът на Пекин не се ограничава с икономиката, подчертава авторът на статията.

КНР иска да убеди Доминиканската Република и още десет страни в региона да скъсат връзките си с Тайван.

Още преди Тръмп да заяви пред целия свят, че САЩ имат намерение да намаляват глобалната си роля, Китай и Русия използваха своите размери и ресурси, за да завоюват положителните настроения в малките и главно бедни държави.

«Както Русия, така и Китай признат геополитическата важност на региона на база близостта му със САЩ.

Разликата е в това, че Китай иска да увеличава икономическото си присъствие, за да се позиционира меко, докато в същото време Русия действа по противоположен начин: иска да използва присъствието си в региона за провокации», казва за изданието Еван Елис, професор от Института за стратегически изследвания към Военния колеж на армията на САЩ.

News Front

(редакцията не споделя някои от твърденията в статията, само информира читателите си за наличието на дълбочинни отрицателни явления, които светът забелязва в изявленията на някои представители от САЩ)

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-05/russia-and-china-are-bulking-up-in-the-u-s-s-backyard

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;