„Като началник на офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България подполковник Джей Смит има изключителен принос за подготовката и ротацията на българските военнослужещи и бойни формирования в Германия и в организирането на военното обучение“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по награждаването на началника на офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България и секретар на Съвместната комисия подполковник Джей Смит.

Церемонията се проведе в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната и на нея присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и заместник-посланикът на САЩ в България Н. Пр. Мартина Стронг.

Подполковник Смит беше отличен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ за особени заслуги и утвърждаване на двустранните взаимоотношения между България и САЩ във военната област и във връзка с приключване на мандата му в американската мисия в София.

„През годините на Вашата работа като началник на офиса за отбранително сътрудничество са проведени значителен брой учения, тренировки и съвместни подготовки в страната и чужбина, включително с участието на трети страни от Европа и Черноморския регион“, подчерта заместник-министър Запрянов. Той изтъкна и приноса на подполковник Джей Смит в организирането на многонационалното учение „Saber Guardian — 2017“, което предстои през юли тази година.

Подполковник Джей Смит благодари за оказаната чест и за огромната помощ, която се оказва от Министерството на отбраната на Република България в работата на офиса с българските въоръжени сили и държавни институции.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;