The Washington Post: Канада вече не може да разчита на лидерството на САЩ

Дата на публикуване: 07 06 2017, 11:07


По време на речта си пред Палатата на общините в Канада главата на министерството на външните работи на страната Христия Фриланд заяви, че Отава повече не може да разчита на САЩ в защитата от терористите и от такива страни като Русия и Северна Корея, пише The Washington Post.

Доколкото за Вашингтон, както счита Фриланд, вече не е скъпа ролята му на световен лидер, Канада трябва със свои ръце да гарантира отбраната си, увеличавайки военните разходи.

МИД Канады: мы больше не можем рассчитывать на лидерство США

Reuters
 Във вторник Фриланд заяви, че Отава има намерение «да инвестира значителни средства» за укрепване на своя военен потенциал, защото вече не може да разчита на водещата роля на САЩ в борбата срещу заплахите, които произлизат от терористичните групировки и от такива страни, като Русия и Северна Корея, съобщава The Washington Post.
В резултат на това и в името на защитата на либералната демокрация Канада е принудена да увеличи финансирането на въоръжените си сили, заяви Фрилан.
 «Във връзка с това, че нашият приятел и съюзник постави под въпрос целесъобразността на собствената си роля като световен лидер, за нас, за всички останали членове на НАТО, е ясна нуждата да следваме собствения си ясен и независим курс», заяви Фриланд.
Макар в речта си външният министър нито веднъж да не назова Доналд Тръмп по име, тя предположи, че на изборите за президент в САЩ много от избирателите са гласували, «отчасти ръководейки се от желанието да отхвърлят бремето на световното лидерство».
Фриланд обеща, че Канада ще внесе своя справедлив дял в отбраната на НАТО.
 The Washington Post припомня, че през 2016 г. Отава е похарчила за военни нужди малко над 1 % от БВП, което е два пъти по-малко от установените разходи за отбрана.
По обем разходи за отбрана сред 28-те държави-членки на алианса Канада заема 20 място.
На първо място е САЩ, които насочват към военния бюджет 3.6 % от БВП.
«Във военната сфера, по силата на географското положение на Канада, ние винаги можем да разчитаме на личната заинтересованост на САЩ за създаването на механизъм за защита, който може да бъде наша опора», заяви Фриланд, но отбеляза, че, ако Канада изцяло разчита на САЩ, тя би се превърнала в зависима държава.
«Простичко казано, за осъществяването на дипломацията и развитието на Канада се изисква твърда сила».
«Ние ще направим необходимия принос за развитието на нашите въоръжени сили, не само, за да запълним многогодишния недостатък във финансирането, но и за да вдигнем въоръжените сили на Канада на ново ниво», тържествено обеща Христя Фриланд.
Вестникът отбелязва, че Фриланд, в която ясно се виждало разочарованието от политиката на Вашингтон, ярко е контралстирала с пълното и явно взаимно възхищение от изявленията, които през март 2016 г. си размениха премиерът на страната Джъстин Трюдо и тогавашният президент на САЩ Барак Обама.
По време на срещата си в Белия дом с Барак Обама Трюдо подчерта, че техните държави «са нещо повече от приятели, те по-скоро са свързани с братски връзки».
News Front
 Източник:
https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/minister-canada-will-build-up-its-military-as-the-us-pulls-back-from-world-stage/2017/06/06/4c841a22-4ad8-11e7-987c-42ab5745db2e_story.html?utm_term=.4748ea02767f

Тагове: ; ; ; ;