Започна петдневно тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море – 2017“. То е заключителен етап от подготовката за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017”, което ще се проведе през юли тази година.

По време на „Черно море – 2017“ участниците ще усъвършенстват своите умения за прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и ще повишат подготовката си по военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения.

В учението участват общо 23 бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, 2 вертолета АS 565 МB „Panter“ от авиобаза „Чайка”, един вертолет Ми-24 и 2 самолета СУ-25К от Военновъздушните сили. Ще бъдат изпълнени задачи по отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник; разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение; контрол на корабоплаването; приемане и предаване на товари на море от вертолет; оказване на помощ на аварирал кораб; водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва и др.

На 9 юни в района на пристанище Варна, във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации, ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанището и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Велко Велков – началник на щаба на флотилията.

Тагове: ; ; ; ; ; ;