Според лидера на Левите в бундестага в Германия Сара Вагенкнехт, светът се нуждае от нов световен ред, при който ще има разоръжаване и намаляване на напрежението вместо повишаване на разходите за отбрана, а също ръст на броя на конфликтите и войните.

Не само САЩ носят отговорност за това, но те играят водеща роля за дестабилизацията на Близкия Изток с доставката на оръжия и разпалването на войни, твърди Вагенкнехт в интервю за немското издание Der Tagesspiegel.

САЩ превърнаха цели държави в развалини, укрепиха ислямисткия тероризъм и принудиха милиони хора да станат бежанци.

Затова е нужна нова световна политика, счита лидерът на Левите.

«Жертви на нашите бомби в Сирия или където и да е са най-напред гражданите. Това подклажда ненавист, а ненавистта  е храна за терористите. ИД никога на би възникнала без иракската война. Ние трябва да се върнем към традициите на политиката на разведряване. Трябва да осъзнаем, че мирът и сигурността в Европа са възможни само с Русия».

Освен това, ако някой сериозно иска да се бори с тероризма, Москва е важен партньор в това начинание, отбелязва немският политик.

Според нея, санкциите не решават никакви проблеми, а изключването на Русия от G8 — още повече.

«Авторитарно управляемият олигархичен капитализъм», според нея, напълно не се вписва с представата й за справедливо обществено устройство.

В какво общество трябва да живеят руснаците, това не бива да се решава от немците, а от самите граждани на Русия, убеден е немският политик.

Общ интерес и за двете държави са добросъседските отношения — мирни, без заплахи от военен конфликт.

Како припомня Вагенкнехт, Русия е ядрена държава, а това трябва да се приеме като факт, че Москва иска нейните интереси също да се вземат под внимание.

Доколкото най-опустошителната от всички войни срещу Русия е била инициирана от Германия, руснаците вероятно чувстват заплаха, когато немските войници отново стоят до границите на тяхната страна, твърди лидерът на Левите.

Що се отнася до преговорите за влизането на Турция в ЕС, които «за съжаление все още се водят», те са също, според Вагенкнехт, толкова «абсурдни», ако тези преговори се водеха с Русия.

Руската култура е европейска, в Турция има проевропейски течения, но в наше време те се намират по силния натиск от страна на държавата.

«Този, който сключва сделки с Ердоган, подкрепя не прогресивна Турция, а реакционно-ислямистката», счита немският политик.

Според нея, Саудитска Арабия живее в «средновековна диктатура».

Тя финансира ислямистките терористични групировки по целия свят.

Но ако срещу Русия въвеждат санкции, то на саудитците Търмп и Меркел предоставят свобода на действия, за да имат възможност да икономическо сътрудничество и военни сделки.

Разбира се, трябва да се води диалог с всички, но «да се разговаря и да се доставя оръжие  — това са различни неща», твърди Вагенкнехт.

Според нея, абсурдно е да се прави от Саудитска Арабия предпочитан партньор в региона, защото именно Ер-Рияд подкрепя терористите.

Лидерът на Левите призовава да не се доставя оръжие в зоните на конфликти или на държави, които въоръжават терористите.

Трябва да се прекрати разрушаването на бедните държави, принуждавайки ги да откриват своите пазари за западната субсидирана продукция, защото в резултат на това се унищожават техните самостоятелни отрасли в икономиката.

Трябва да се помага повече на хората в конфликтните зони — тогава и в Германия бежанците ще бъдат по-малко, твърди Вагенкнехт.

Става дума за перспективите за хората в родната им страна.

«Понастоящем Германия и ЕС носят частично отговорност за това, че тези перспективи се разрушават. Това трябва да се промени», подчертава представителят на немските Леви в интервю за Der Tagesspiegel.

News Front

Източник: http://www.tagesspiegel.de/politik/linke-spitzenkandidatin-sahra-wagenknecht-spd-springt-ueber-jedes-stoeckchen-das-ihr-hingehalten-wird/19888720.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;