Президентът на Русия Владимир Путин разказа на американския режисьор Оливър Стоун за отношенията между Русия и САЩ и за ролята на НАТО в света.

Путин и Стоун гледали филма на Стенли Кубрик «Д-р Стрейнджлав, или как престанах да се страхувам и заобичах бомбата», в който е показан хипотетичен ядрен конфликт между СССР и Америка.

Портреты президента США Дональда Трампа и президента России Владимира Путина . Архивное фото

Документалният филм «Интервюто на Путин» ще бъде показан в САЩ на 12-15 юни по кабелния телевизионен канал Showtime, който е част от една от най-големите американски медийни групи СВS.

«Никой не би оцелял»

Американският режисьор пита президента на Русия за доминирането на САЩ в случай на «горещ конфликт».

«Считам, че при такава война никой не би оцелял», отговаря Путин.

До момента Путин и Тръмп не са се срещали лично, провеждали са само телефонни разговори.

Първите лични преговори между президентите на двете страни ще се проведат на срещата G20, която ще се проведе в Хамбурт през юли.

По-рано руският лидер нарече настоящите отношения между Москва и Вашингтон най-лошите от времето на студената война, отбелязвайки, че фундаментът на взаимното сътрудничество, формирал се в продължение на предишните десетилетия, е бил разрушен.

«Винаги има надежда»

Путин подчертава още, че той лично се надява на подобряване на двустранните отношения.

Президент РФ Владимир Путин во время встречи с представителями мировых информационных агентств на полях Санкт-Петербургского международного экономического форума. 1 июня 2017

«Надежда винаги има, докато не ни понесат в бели обувки към гробището», с усмивка казва Путин, отговаряйки на въпроса на Стоун за ролята на Тръмп за сътрудничеството между страните.

По-рано стана известно, че Тръмп е инструктирал държавния секретар Рекс Тилърсън да се подобрят отношенията с Москва.

«Президентът ми даде ясно да разбера: не трябва да се позволява на случващото се в сферата на политиката да попречи на ролята, за която съм инструктиран в това отношение. Той твърде ясно посочи, че ние трябва да постигнем прогрес», каза Тилърсън пред журналисти.

«С каква цел съществува НАТО?»

 

Путин изразява позицията си за ролята на НАТО, отбелязвайки, че в момента алиансът търси външен враг, за да оправдае своето съществуване.

Президент РФ Владимир Путин и телеведущая NBC News Меган Келли. Архивное фото

«Вече няма Източен блок, вече няма СССР. Защо тогава съществува НАТО? Струва ми се, за да оправдае съществуването си, на НАТО му е нужен външен враг, налице е постоянно търсене на външен враг или някакви провокации, за да нарекат това противник», каза Путин.

По време на предизборната си кампания Тръмп също рязко критикуваше алианса, но след избирането си подкрепи НАТО с уговорката, че всички негови членове трябва да плащат «своята част» от вноските.

В края на май американският лидер взе участие в първата среща на върха на алианса. По време на срещата той отново изиска всички участници да изпълняват своите ангажименти.

Както съобщава Variety, руският лидер и режисьорът са гледали филма на Стенли Кубрик «Доктор СТрейнджлав», в който се говори за хипотетичния ядрен конфликт между СССР и САЩ.

Президент РФ Владимир Путин и телеведущая NBC News Меган Келли. Архивное фото

«Кубрик е предвидил някои проблеми дори от техническа гледна точка, неща, които ни заставят да се замислим за реалните заплахи, които съществуват…От онова време са се променили малко неща. Единствената разлика е в това, че съвременните средства за въоръжение стават все по-сложни. Но идеите за ответен удар и възможността да се контролират подобни системи на въоръжение, както и преди, е актуална и днес. Нещата са още по-трудни и още по-опасни», цитира думите на руския лидер The Daily Beast.

Стоун подарил на Путин DVD диск с филма, след което руският президент си тръгнал.

По-късно стана ясно, че режисьорът е връчил на президента на Русия празна кутийка: продуцентите са забравили да сложат в нея диска.

«Типичен американски подарък!», пошегувал се Путин.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;