Здание Конгресса США в Вашингтоне. Архивное фото
 Членът на палатата на представителите към конгреса на САЩ Ел Грин се опита да стартира формална процедура по импийчмънт за президента Доналд Тръмп, но неговото начинание почти е обречено на провал, пише вестник Hill.
Дональд Трамп. Архивное фото

По данни на изданието Грин, който е конгресмен-афроамериканец от щата Тексас, е написал формално обвинително заключение, което, както той се надява, може да се превърне в основа за процеса на импиймънд над Тръмп в парламента.

Двете палати в конгреса са контролирани от съпартийци на Тръмп от Репубилканската партия.

Те формално не се подчиняват на Тръмп, но споделят общи принципи с него и на този етап изцяло подкрепят начинанията на президента, независимо от някои разногласия.

Обвиненията на Тръмп са относно уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследването за «руската намеса в изборите» и «руските връзки на Тръмп» — наличието на подобни връзки се отхвърлят както от Кремъл, така и от Белия дом.

Коми чрез средствата за масова информация обвини Тръмп в това, че той се бил опитал да упражни натиск върху него, за да се спрат някои аспекти от разследването..

Люди на фоне американского флага

«Фактите са прости и неоспорими. Президентът уволни директора на ФБР, защото директорът водеше разследването за връзките на предизборния щаб на президента и руската намеса в президентските избори. Това е възпрепятстване на правосъдието», се казва в изявлението на конгресмена, което се цитира от Hill.

Грин има намерение да предостави обвиненията срещу Тръмп в сряда.

Импийчмънт — официален израз на недоверие към президента на страната, който, според Конституцията на САЩ, повлича след себе си принудителна оставка на държавния глава.

Според новия закон, президентът може да бъде отстранен от власт «за държавна измяна, корупция и други сериозни престъпления».

За импийчмънт трябва да се стартира съдебен процес в палатата на представителите, а след неговите препоръки са нужни гласовете на две трети от сената.

 

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе, 25 мая 2017

В историята на САЩ двама президенти са били подложени на импийчмънт в палатата на представителите, но впоследствие са били оправдани от сената.

Ендрю Джексън е оправдан през 1868 г. по дело за незаконна оставка на министър.

Бил Клинтън бе подложен на импийчмънт в долната палата за възпрепятстване на правосъдието при опит да замете следите от съпружеската измяна.

Клинтън също е оправдан от сената.

Още един президент на САЩ, Ричард Никсън, е бил принуден предсрочно да подаде оставка през 1974 г. под заплаха от импийчмънт в конгреса.

Общо на импийчмънт в конгреса за над 200-годишния период са били подложени 19 човека, включително един сенатор, един министър и редица съдии.

В частност, конгресът от отстранявал съдии за превишаване на пълномощията, корупция, пиянство и неплащане на данъци.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;