Сирийские боевики с ПЗРК на окраине Хомса. Архивное фото
 САЩ са знаели, че Катар и Саудитска Арабия са оказвали финансова и материално-техническа подкрепа на терористите от «Ислямска държава». Това следва от едно от писмата на екс-държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувано на сайта най  WikiLeaks
Иракские контртеррористические силы возле города Фаллуджи

В писмото, озаглавено «източници, включително западни разузнавателни данни, разузнавателни данни на САЩ и източници в региона», коeто Клинтън е изпратила на съветника на президента Джон Подеста през август 2014 г., тя е отбелязала, че «въоръжените със съответното оборудване и, работейки със съветниците на САЩ (кюрдски въоръжени отряди) пешмерга, може да се атакува ИД чрез координирано нападение, подкрепено от въздуха».

Клинтън също е предлагала отново да се разгледа възможността да се предостави на «Свободната сирийска армия» и други групировки от умерената опозиция екипировка, която би им позволила да «се справят с отслабената ИДИЛ и да се активизира операцията срещу сирийския режим».

 

Екс-държавният секретар е написала, че «независимо от това, че тази военна/полувоенна операция върви, трябва да се използват нашите дипломатически и по-традиционни разузнавателни активи, за да окаже натиск върху правителството на Катар и Саудитска Арабия, които оказват нелегална финансова и материално-техническа подкрепа на ИДИЛ и други радикални сунитски групировки в региона».

В понеделник Египет, Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ обявиха за разрив в дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепата на терористични организации и дестабилизацията на ситуацията в Близкия Изток.

Впоследствие аналогична стъпка бе предприета от властите в Либия, Йемен, а също Малдивите и Маврикий.
News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;