Австралийската полиция разглежда вчерашното нападение в предградие на Мелбърн като терористичен акт, предаде Франс прес, като се позова на нейна говорителка.
По-рано джихадистката групировка «Ислямска държава» пое отговорност за атаката. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, цитирана от Ройтерс, че «Ислямска държава» е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката.
Извършителят на атаката уби мъж и взе жена за заложник преди да бъде застрелян от полицията. Трима полицаи получиха леки наранявания, а жената е невредима.
Нападателят бе идентифициран като 29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австралийската полиция.
Хайре е един от двамата мъже, оправдани от съдебно жури през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Той е излежавал присъди за палеж и съпътствани от насилие престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора през ноември.
Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре.
«Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род», се аргументира Търнбул/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;