CBS News/Ники Хейли: «Ще наблюдаваме» Русия и ще действаме, ако «Москва постъпи лошо»

Дата на публикуване: 06 06 2017, 12:16


САЩ имат намерение да продължат противопоставянето с Русия в Съвета за сигурност и ще предприемат действия, ако Москва «постъпва лошо», заяви постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли в интервю за  CBS News.
Заедно с това, както подчертава дипломатът, Вашингтон иска сътрудничество с руските партньори в тези области, където това е възможно.
— Водещ: Президентът на Русия спомена, че една от неговите цели е ликвидирането на НАТО. Но САЩ не предприемат никакви стъпки срещу Русия. Защо?
НИКИ ХЕЙЛИ, постоянен представител на САЩ  към ООН: Струва ми се, че разследването, макар да върви формално, се движи напред. Смея да ви уверя, че ние предприехме стъпки срещу Русия в Съвета за сигурност. Ние отстоявахме твърда позиция за санкциите във връзка с тяхното поведение в Украйна.
Ние ги критикувахме във връзка с техните тесни отношения с режима на Асад.
Ние и по-нататък ще ги критикуваме, когато има нужда от това.
В същото време се опитваме да разберем, ще можем ли да започнем с тях преговори, да обсъдим как по-добре да намерим консенсус по сирийския конфликт.
Сътрудничим си с тях и по отношение борбата с тероризма.
Но ако видим, че Русия постъпва лошо, то ще им го кажем.
Смея да ви уверя: международната общност е разтревожена от действията на Русия по отношение на намесата й в техните избори, но Русия ги тревожи като цяло по редица причини, ние продължаваме да я наблюдаваме, а където е възможно — работим с нея, това също бихме искали да го пробваме, имам предвид в тези области, където можем да си сътрудничим.
— Водещ: В Сената в момента се обсъждат санкционни мерки, които имат за цел да накажат Русия за нейната намеса в изборите и за политиката й в Сирия. Вие подкрепяте ли тези санкционни мерки?
НИКИ ХЕЙЛИ:  Каквото и да предложи Конгресът — аз го подкрепям.
Струва ми се, че въобще не ни е нужно държава да се намесва в нашите избори. Това е сериозен въпрос.
Доколкото ми е известно, ние знаем вероятно, че намесата на Русия не е довела до промяна на резултатите в гласуването, но не значи, че всичко е наред.
Считам, че в края на краищата Русия трябва да знае, че когато се намеси в нашите избори — ще има последствия.
Превод: News Front
(Редакцията не подкрепя становището на Хейли, само информира читателите си за случващото се в САЩ).
Източник: http://www.cbsnews.com/videos/extended-interview-u-n-ambassador-nikki-haley-june-4/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;