Белият дом е проучвал възможността в едностранен порядък да отслаби санкциите срещу нефтения сектор на Русия през март 2017 г., защото снижаването на добива на нефт от руските компании вреди на икономиката на САЩ. Но Държавният департамент е оспорил инициативата.

Това съобщава The Daily Beast, позовавайки се на американски чиновници и проучена кореспонденция.

Отбелязва се, че сътрудниците на Държавния департамент са убедили американското ръководство, че снемането на санкциите ще нанесе вреда на енергетиката на САЩ.

По данни на източника на портала, стратегът към Съвета за национална сигурност на САЩ Кевин Харингтън е анализирал ефекта от ограниченията и е стигнал до извода, че от тях няма смисъл.

«Неговата гледна точка беше следната: ако тези санкции вредят на нашата икономика, оказвайки минимален натиск на Русия, то в какво е смисълът тогава?», пояснява източникът.

По данни на двама бивши чиновници, Държавният департамент е счел това за подозрително, особено на фона уж  на връзките на президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия.

Отбелязва се, че дискусията за вероятното сваляне на санкциите е започнала след уволнението на Майкъл Флин от длъжността съветник по националната сигурност.

По-рано стана известно, че администрацията на Тръмп още в първите дни на неговото управление е искала от Държавния департамент да се разработи  план за отмяна на антируските санкции.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;