Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда въпроса за рестартиране на преговорния процес с Русия, който е призван да разреши ситуацията в Украйна. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на «американски официални лица и странични експерти».

По данни на изданието, тази инициатива се курира от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който  вече бил обсъждал този въпрос с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Освен това, твърди изданието, в ход е «междуведомствен процес» по изработката на нова стратегия, в нея участва също апаратът

на вицепрезидента Майкъл Пенс

«Макар всичко това все още да се намира на различни стадии, идеята на Тилърсън е в рестартирането на

 нов тип мирни преговори, в които миналата година участва администрацията на Барак Обама, но с надеждата за по-добри резултати, защото има нови обстоятелства е персонажи», се казва в текста.

The Washington Post  съобщава също, че Тилърсън има намерение да назначи специален посланик от Държавния департамент за реализирането на дадената инициатива.

Както  съобщава изданието, този човек ще води преговори пряко с помощника на президента на Русия Владислав Сурков. При Обама американската страна на подобни срещи се представляваше винаги от тогавашния помощник на държавния секретар на САЩ по Европа и Евразия Виктория Нюланд.

Вестникът отбелязва, че настоящият скандал, свързан с разследването на т.нар. руска намеса в американските избори през 2016 г., може «да усложни всичко».

В частност, Конгресът на  САЩ настоява за точно обратното — за засилване на антируските санкции.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;