В СЩА редица щати, градове и корпорации доброволно ще поемат значителна част от бремето по реализирането на глобалния климатичен пакт, това съобщава ВВС.

Водещи членове на Конференцията на кметовете на САЩ, обединяваща градоначалниците на 1408 населени места в Америка с население над 30 хиляди човека, заявиха, че не подкрепят решението на Тръмп да излезе от Парижкия договор и ще продължат да се борят за намаляване изхвърлянето на парникови газове.

 

Губернаторът на щата Ню-Йорк Ендрю Куомо огласи план за разпределяне на 1.5 млрд долара инвестиции в областта на възобновяване на енергоносителите.

Освен това, той има намерението да изхарчи 190 млн долара поставянето на слънчеви панели на покривите на държавните училища и други учреждения.

Отбелязва се, че губернаторът е взел курс към възобновяване на енергоносителите сред катастрофата с урагана Сенди, който се стовари в североизточна Америка през 2012 г.

«Докато федералното правителство снема от себе си отговорността за борбата с промяната на климата и нанася с това вреда на нашата околна среда и икономика, Ню Йорк играе в страната водеща роля в борбата за чисто енергийно бъдеще», се казва в изявлението на Куомо.

Изданието отбелязва, че, подписвайки пакта през декември 2015 г., САЩ са поели ангажимента към 2025 г. да намалят обема на парникови газове, изхвърляни в атмосферата, с 26 % в сравнение с нивото през 2005 г.

В момента Америка изпълнява този си ангажимент наполовина.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;