«Безумният терор отново порази сърцето на Лондон, но британската демокрация няма да позволи да бъде изплашена. В четвъртък в Обединеното Кралство ще има избори, независимо от масовото убийство на невинни хора — третото за три месеца», пише Франческо Гуерера, за италианското издание La Stampa.

Той е генерален директор на  Dow Jones Media Group за Европа.

Според автора, терористичния акт на Лондонския мост дълбоко ще промени динамиката на изборите.

«Гласуването ще се проведе в атмосфера на война, страната се намира в състояние да каже «стига» на терора и пред стараха, че ще се разрушат основите на обществото, изпитващо задължения за процъфтяване на базата на множество култури и религии».

«Докато белият фургон не беше унищожил много в нищо невиновни граждани, историята с изборите беше такава: от една страна беше премиерът, намиращ се в трудно положение, а от друга — лидерът на лейбъристите, стремително намалящ разликата», отбелязва Гуерера.

Но това беше така, преди «един от най-важните райони в столицата — възелът на градската транспортна система Боро-маркет с неговия изглед върху Тауър и изисканата кухня — да се превърна в хаос от кръв, викове и изстрели».

«Внезапно изборите престанаха да се въртят около Брекзит, финансирането на здравеопазването или данъците на богатите. Единствената тема от днес и до четвъртък ще бъде тероризмът и това, как да се борим с него».

 «Enough is enough» — каза вчера премиерът Тереза Мей на Даунинг стрийт. Според нея толерантността към екстремизма е съдействала за новия плисък на тероризъм във Великобритания.

«Това са твърди думи, които предвещават нова политика на сигурност, по-пасваща на Америка, континентална Европа или Израел», твърди авторът.

«Политика, която предпочита да се атакува врагът в интернет, където той се занимава с популяризация на идеите си и раздава инструкции».

«Това е логичен отговор, защото на част от електората му дойде до гуша от предишната политика. Но това е и нов отговор, чужд на традициите на страната, която продължава да се гордее с мултултурализма, толерантността и широтата на възгледите, страната, в която значителното болшинство от полицаите нямат оръжие, а един от осем лондончани е мюсюлманин», продължава авторът.

Друга част от електората, според журналиста, не вярва в политика под лозунга «Сега стига» и в размиването на ценностите на единното общество в името на «сигурността».

Гласуването във Великобритания се превръща по такъв начин в лаборатория на това, как западните страни искат и могат да отговорят на слепия и убийствен терор, който ги заплашва ежедневно. В четвъртък при тайно гласуване милиони британски граждани ще гласуват не само за новия премиер, но и за вида общество, в което те искат да живеят в предстоящите десетилетия».

News Front

Източник: http://www.lastampa.it/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;