Хиллари Клинтон

Председателят на юридическия комитет към Сената на Конгреса на САЩ републиканецът Чък Грасли започна разследване по отношение опитите на Хилъри Клинтън в битността й на държавен секретар на САЩ  (2009-2013) да прекрати съдебното дело в Бангладеш срещу приятел на нейното семейство, предприемача Мухамад Юнус.

За това, позовавайки се на източник в законодателния орган, съобщи в неделя вашингтонският вестник Daily Caller.

Според Грасли, бившият кандидат за президент на САЩ се е опитала да помогне на един от спонсорите на семейния Фонд Клинтън да избегне разследване по обвинение в корупция, което разследване е започнало правителството на авиатската страна.

Както отбелязва изданието, екс-държавният секретар е дала указания на американски дипломати от висок ранг да оказват натиск върху премиера на Бангладеш Шейх Хасин Уазед и нейния син Саджеб с цел да се спре корупционното дело по отношение на Юнус.

В частност, вестникът твърди, че Клинтън е заплашвала Саджеб с провеждането на пълен данъчен одит на неговата дейност в САЩ, ако майка му не прекрати разследването.

Грасли е помолил държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън да предостави на комитета цялата документация, в това число преписката, касаеща инцидента преди 15 юни.

Изданието подчертава, че това е първото разбирателство по отношение на Клинтън, започнато в Конгреса на САЩ след нейното поражение на президентските избори миналата година.

В комитета по надзора и правителствената реформа към Палата на представителите продължава разследването по делото за използването от бившата първа лейди на личния компютърен сървър за водене на служебна преписка по електронната поща в битността й на шеф на американската дипломация.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;