Новости мира: арабские страны разрывают дипотношения с Катаром

Четири арабски държави — Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ — скъсаха дипломатическите си отношения с Катар.

Първи за разрива на отношенията със съседната страна заяви островното кралство Бахрейн. В съобщението, което разпространи официалната агенция на страната, се отбелязва, че се е пристъпило към подобна стъпка в резултат на продължаващата се политика на Доха към «задълбочаване на ситуацията по отношение на сигурността и стабилността в кралство Бахрейн и намеса в нейните вътрешни работи, в продължаване на ескалацията и провокациите в СМИ, както и за подкрепа на терористична дейност».

Бахрейн определи осем часа, за да напуснат катарските дипломати територията на кралството.

Бахрейн спря авио- и морското общуване с Доха и забрани на гражданите на Катар да посещават страната.

Властите забраниха на гражданите си да посещават Катар.

Няколко минути след изявлението на Бахрейн за разрива на дипломатическите отношения с Катар, аналогични действия предприеха от Рияд, Кайро и Абу Даби.

Саудитска Арабия също спря неземните, авио и морските връзки с Катар.

 

«Правителството на Арабска Република Египет взе решение за скъсване на дипломатическите отношения с Катар, поради враждебното поведение на катарските власти по отношение на Египет», заяви официалният представител на египетското МВнР.

На свой ред командването на арабската коалиция начело със Саудитска Арабия обяви за прекратяване участието на Катар във военната операция в Йемен, «заради подкрепата на Доха на незаконните групировки «Ал Кайда» и ИД».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;