Президент РФ Владимир Путин во время встречи с представителями мировых информационных агентств на полях Санкт-Петербургского международного экономического форума. 1 июня 2017
 Владимир Путин разказа, че е  предлагал на Бил Клинтън, когато той е заемал поста президент на САЩ, да се разгледа вариантът за присъединяването на Русия към НАТО.
Трансляция выступления президента РФ Владимира Путина на пленарном заседании Санкт-Петербургского международного экономического форума 2017. 2 июня 2017

За последен път Бил Клинтън посети Русия като държавен глава през лятото на 2000 година.

От НАТО в отговор на молбата на РИА Новости да коментират думите на руския президент заявиха, че не разполагат с информация по този въпрос.

МВнР не е водило преговори

Американский многофункциональный стратегический бомбардировщик-ракетоносец B-52. Архивное фото
На ниво министерства на външните работи Русия не е водила каквито и да било преговори за присъединяването към НАТО, сподели бившият глава на ведомството Игор Иванов. Той добави, че лично на него в периода от 1998 до 2004 г, когато той е оглавявал МВнР, не му се е налагало да участва в обсъждания от подобен род.

Заедно с това Иванов не изключи, че в руското ръководство са можели да разглеждат хипотетичен вариант за присъединяване на страната към НАТО при условие на промяна характера на организацията, която е, според думите на Иванов, «военен агресивен блок, насочен към Изток».

«Но, отчитайки, че характерът на НАТО не се е променил, то и отношението на Русия към алианса не се е променило», подчерта екс-министърът.

Той припомни също за това, че по-рано за възможността за влизането в НАТО е споменал Борис Елцин, но по-късно е било заявено, че думите на първия Президент на Русия не са били правилно разбрани.

Проверка на агресивността

Тяжелый атомный ракетный крейсер Петр Великий во время прохода авианосной группы Северного флота России через пролив Ла-Манш
Екс-заместникът на министъра на външните работи на Русия, председател на Руския обществен съвет по международно сътрудничество и публична дипломация Сергей Орджоникидзе, коментирайки информацията за обсъждането на влизането на Русия в алианса, допусна, че Владимир Путин с тази инициатива е проверявал агресивността на НАТО.
Той припомни, че още при създаването на НАТО през 1949 г. СССР е предложил да се присъедини към алианса, но тази инициатива е била отхвърлена.
«Тогава ние ги поставихме в дипломатически план в много пикантно положение. Не изключвам, че сега, в наше време е имало повторно подобно предложение», заяви Орджоникидзе.
Според него, по такъв начин Русия е проверявала, съществува ли възможността да по-нататъшно подобряване на отношенията или САЩ разглеждат Русия като потенциален противник.
Втори център на влияние
Заместитель председателя правительства РФ Дмитрий Рогозин на Санкт-Петербургском международном экономическом форуме 2017
На снимката: Рогозин сподели, защо НАТО ще рухне

Перспективата за влизането на Русия в НАТО е предполагала появата на нов център за влияние в рамките на организацията, съпоставим със САЩ, отбеляза председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика, главният редактор на списание «Россия в глобальной политике» ФЬодор Лукиянов.

«Русия едва ли би била готова (както е утвърдено в НАТО) да се подчинява на дисциплината в блока на общи основания. Но това би променило цялата същност на алианса, а към това никой на Запад не е бил готов», подчерта експертът.

Според него, Путин е очаквал, че реакцията на Клинтън ще бъде минимум уклончива.

«Считам, че Путин е разбирал това, но е направил това предложение, за да фиксира позицията: е, ние сме готови да обсъждаме — вие не искате», допълни той.

Според него, правейки подобно предложение, Русия е демонстрирала сериозността на своите намерения по установяването на нови отношения със САЩ, но Вашингтон не е приел предложението.

НАТО — инструмент на САЩ

Президент РФ Владимир Путин
На снимката: Путин за плановете на НАТО да увеличат военните разходи
В интервю със Стоун руският президент е казал също, че понастоящем НАТО е само средство за реализирането на външнополитическите планове на САЩ.
«Днес това е външнополитически инструмент на САЩ, там няма съюзници, там има само васали», пояснил той.
Според Путин, при влизането в НАТО новите членове попадат под влиянието на Вашингтон, а след това на техните територии се появяват обекти, представляващи заплаха за Русия.
В това число той изброил системите за противоракетна отбрана, военните бази и новите ударни комплекси.
«В тази връзка ние сме длъжни да предприемем контрамерки, т.е. да поставим под удара на нашите ракетни системи тези обекти, които, според наше мнение, започват да ни заплашват», подчертал Путин.
Интервюто на Оливър Стоун с президента на Русия ще бъде излъчено във филма на американския телевизионен канал Showtime на 12-15 юни.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;