Мирът и стабилността не са нещо, дадено веднъж завинаги, за тях трябва да се работи всеки ден, седмица и месец, заяви днес сръбският президент Александър Вучич преди началото на годишната среща на лидерите на Западните Балкани в словенския курорт Бърдо при Краню, предаде Танюг, съобщи БТА.
Вучич каза пред журналисти, че в политиката и отношенията между държавите «няма много любов, има повече интереси», но важното е всички държави да отправят подобни или еднакви послания.
Сръбският президент каза, че ще има двустранни разговори с всички участници в срещата.
«Следващата възможност за разговори е официалното ми встъпване в длъжност в Белград на 23 юни, където очаквам всички да дойдат», каза новоизбраният сръбски президент.

Вучич каза, че на срещата на западнобалканските лидери ще повдигне темата за свързване на страните от региона в своебразна регионална икономическа зона.
Президентите на Словения, Хърватия, Черна гора, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Косово се събират днес в Бърдо при Краню на поредната годишна среща на върха на държавите от Югоизточна Европа в рамките на процеса «Бърдо-Бриони».
Началото на този процес бе положено от Словения и Хърватия през 2013 г. с основната цел да се стабилизира обстановката в Западните Балкани чрез регионално сътрудничество и решаване на спорни въпроси.
Инициативата предвижда веднъж годишно да се събират президентите на страните от Югоизточна Европа и като почетен гост да се кани президентът на една от водещите страни от ЕС, която по този начин става участник в диалога. Тази година почетен гост е германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Тагове: ;