През нощта срещу 4 юни в района на Лондонския мост автомобил нахлу върху пешеходците. След това стана известно за нападение с употребата на хладно оръжие върху разположения наблизо пазар Боро-маркет. Очевидци съобщиха също за интензивна стрелба. По данни на полицията в британската столица, в резултат на инцидента на Лондонския мост са загинали няколко човека. Правоохранителните органи заявиха, че инцидентите са терористични атаки.

06:21:53

Британската транспортна полиция твърди, че един от нейните офицери е в числото на 30-те ранени, предаде телевизия CBS.

Той има сериозна, но не опасна за живота травма.

06:15:08

По данни на медиците, броят на пострадалите в резултат на събитията тази нощ се е увеличил до 30 човека.

06:01:56

Британската полиция заяви за шестима загинали в терористичните атаки в Лондон тази нощ.

«До момента, за съжаление, по наша информация има шестима човека загинали, полицията е застреляла трима нападатели, каза зам.шефът на Скотланд Ярд Марк Роули. — Около 20 човека са ранени, броят им расте».

Според него, в атаката са участвали трима терористи.

05:31:55

Полицията в Лондон търси един от изпълнителите на терористичния акт в Лондон, това съобщи телевизия Sky News, позовавайки се на свои източници.

«Полицията потвърди, че продължава да търси още един заподозрян», съобщи водещият от телеканала.

05:29:11

Свидетели на инцидента споделят със СМИ информация за случилото се.

Например, таксиметров шофьор на име Пол разказа пред радио  LBC, че е видял, как от страна моста е влязъл микробус, блъснал е светофара и е намачкал множество хора.

«След това от него излязоха хора с ножове, имаха 30-сантиметрови ножове», съобщи той.

Според него, терористите са минали по улица Боро-Хил Стрийт, нанасяйки на хората удари с нож.

04:42:27

Би-би-си съобщи, че 20 човека са пострадали в резултат на събитията в британската столица, изпратени са в болници

04:40:34

Ползватели на Туитър публикуваха снимка, на които вероятно е запаметен бял фургон, който е извършил премазването на пешеходците на моста в центъра на Лондон.

04:30:02

Полицаите застреляха минимум двама от петимата терористи, които извършиха атаката на моста Лондон бридж, твърди  The Sun, позовавайки се на очевидци. За съдбата на останалите нападатели вестникът не съобщава нищо.

04:25:45

Държавният департамент на САЩ осъди терористичните атаки в Лондон и предложи на британската столица всякаква необходима помощ.

«САЩ осъждат страхливите нападения, насочени срещу невинните граждани на Лондон тази вечер. Както разбираме, понастоящем британската полиция ги разглежда като терористични атаки. САЩ са готови да предоставят всякаква помощ на властите на Обединеното Кралство», се казва в изявлението на ръководителя на пресслужбата на американското външнополитическо ведомство Хезер Неуерт

04:14:32

The Sun  съобщи за няколко, вероятно, контролирани взривове в района на моста Лондон-бридж около офиса на вестника.

«Два взрива, вероятно контролирани, бяха чути днес точно до офиса на  The Sun в района на Лондон бридж в  01:23 и 01:25 местно време», пише изданието.

Вестникът съобщава също за още един взрив, прогърмял недалеко от небостъргача  Shard.

04:10:33
Австралийският сенатор Сам Дастиари, случайно оказал се редом до мястото на единия от терористичните атаки в Лондон, в интервю за Девети канал  на австралийската телевизия съобщи, че в британската столица цари страх и хаос.
«Това се случи буквално на 20 метра от мястото, на което бяхме. Чухме викове, след това ни прекараха покрай телата, това беше ужасно. В момента има много страх, хаос, паника, оказват помощ на много възрастни хора. Всички са в шок», 
04:06:08
Кметът на Лондон направи официално изявление във връзка с терористичния акт в британската столица. Садик Хан нарече атаката «страхлива», атака над «невинните жители на Лондон», той отбеляза, че всички подробности за случилото се все още не са изяснени.
03:54:23

The Sun съобщи, че в терористичния акт на моста Лондон бридж са участвали петима терористи. Изданието твърди, че нападателите са били облечени в защитаващи от хладно оръжие жилетки. По данни на изданието, нападателите са насочили микробус срещу пешеходците със скорост 80 км в час преди с ловни ножове да бъдат нападнати хората.

03:52:00

Антитерористичната част на полицията засили охраната в местата с най-голямо струпване на хора в Ню Йорк след събитията в Лондон, обяви в събота началникът на градското Управление на полицията Джеймс Уотърс.

«Ние внимателно следим съобщенията за трите инцидента в Лондон», подчерта той в Туитър.

Тагове: ; ; ;