Унгария ще започне преговори с Европейската комисия (ЕК) и България за изграждането на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения «Южен поток», заяви пред агенция МТИ министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, цитира думите му ТАСС.

Той участва в Петербургския международен икономически форум.Планът за строителството на газопровода е реалистичен, правителството на Унгария веднага щом бъде възможно ще започне преговори със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто.

Външният министър на Унгария отбеляза, че газопроводът няма да минава пряко през България, а през територията на Турция, а Русия е започнала изграждането на морския участък на проекта Турски поток през Черно море.
Според унгарския министър Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, защото там все още действат съвместните предприятия, създадени за надзора на строителството на газопровода Южен поток.

«ЕС не може да има основателни аргументи против такъв газопровод. Той изразяваше опасения за Южен поток, такива опасения биха могли да се отнесат към Северен поток-2, но Европейската комисия нищо не каза против този проект», отбеляза Сиярто.
Преди това той съобщи, че е обсъдил проекта за изграждането на новия газопровод с руския министър на енергетиката Алексей Новак, с ръководителя на «Газпром» Алексей Милер, с външния министър на Русия Сергей Лавров и със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.
През 2014 година Русия се отказа от строителството на газопровода Южен поток заради изискванията на Европейския съюз, който искаше на всяка цена проектът да бъде съобразен с Третия енергиен пакет.