Със своето пренебрежение към Споразумението от Париж за климата, президентът на САЩ Доналд Тръмп утвърди репутацията си на международен нарушител, пише The Washington Post.

Тази репутация бе постигната от него чрез серия стъпки, които, според политолозите, ще доведат до сериозни последствия за статуса на САЩ като световен лидер.

“Решението за излизане от Споразумението в Париж без съмнение ще предизвика негодуванието на много от почти 200-те държави, които са подписали ангажименти за намаляване изхвърлянето на парникови газове, пишат авторите на статията Каръл Морело и Джон Вагнер. – ЕС и Китай трябва в петък да представят съвместно изявление с обещание да поемат лидерската роля в борбата с промените на климата, което само по себе си е призвак на промяна в алиансите.

В частност, Китай, както се очаква, ще запълни вакуума в лидерството, който ще се образува след излизането на САЩ, по въпросите за промяната на климата и търговията”.

“Това сериозно ще усложни каквито и да било усилия на президента Тръмп по създаването на контратерористична коалиция, а също за мобилизацията на Запада по който и да е от големия набор въпроси”, каза Брюс Джонс, директор на външнополитическата програма в Брукингския институт.

“Странно, те няма да получат нищо, излизайки от споразумението, а ще изгубят много”, добави той.

Излизането от споразумението от 2015 г., подписана от администрацията на Барак Обама, е отражение на неприязънта на Тръмп към крупните многонационални споразумения и алианси.

Тръмп споделяше тази си позиция още по време на предизборната кампания. След инаугурацията той излезе от Транстихоокеанското партньорство (ТРР), започна да заплашва с излизането на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия и разкритикува своите съюзници от НАТО, се казва в статията.

Миналата седмица в НАТО Тръмп остави лидерите в пълна неяснота по въпроса, готови ли са САЩ при необходимост да защитят Европа, което застави канцлера на Германия Ангела Меркел да призове европейците да разчитат само на себе си.

Тръмп беше единственият лидер от страните от “голямата седморка”, който не подкрепи Парижското споразумение.

“Излизайки от Парижското съглашение, посявайки съмнения в НАТО и унищожавайки ТРР, презиентът Тръмп започна да прави завой в онзи световен ред, в който САЩ бяха лидер, заяви Клиф Купчан, председател на компанията за оценка на политическите рискове Eurasia Group. – Считам, че вървим към свят, в който всеки съществува сам за себе си”.

“Желанията на другите страни да общуват с Тръмп се свиват, казва Дейвид Виктор, директор на Лабораторията за международно право и регулация в Калифорнийския университет в Сан Франциско. – Това създава вакуум, който ще поискат да запълнят другите.

САЩ все по-трудно ще лансират своите интереси”.

News Front

Източни: https://www.washingtonpost.com/world/national-security/as-the-us-leaves-paris-climate-accord-some-see-shifts-in-global-leadership/2017/06/01/4c916554-4634-11e7-a196-a1bb629f64cb_story.html?utm_term=.123687fc2241

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;