Президентът на САЩ  Доналд Тръмп практически веднага след идването си на власт е поръчал на Държавния департамент да проработи предложението за сваляне на икономическите санкции от Русия, връщането на нейната блокирана дипломатическа собственост, а също други стъпки за нормализирането на отношенията между Вашингтон и Москва.

С тези действия Тръмп се е опитвал да възпрепятства работата на служителите на Държавния департамент при администрацията на Обама, които тогава все още работили във външнополитическото ведомство.

Това съобщи за интернет-портала Yahoo News ветеранът от дипломатическата служба Даниел Фрид, който преди оставката си през февруари тази година курирал в Държавния департамент въпросите за санкционната политика.

“В Белия дом сериозно разглеждаха въпроса за едностранната отмяна на санкциите”, подчерта той.

Фрид признава, че в първите седмици от работата на новата администрация той получил няколко панически телефонни позвънявания от длъжностни лица, които буквално са го умолявали да предприеме нещо, за да попречи на смекчаването на санкционни натиск над Москва.

Бившият дипломат се свързал с познати от Конгреса, включително със сенатора-демократ Бен Кардин. Фрид го призовал колкото се може по-скоро да предприеме законодателни стъпки с цел максимално да усложни задачата на Тръмп.

Бившият помощник на държавния секретар на САЩ по въпросите на демокрацията, правата на човека и трудовите отношения при Обама Том Малиновски заяви пред Yahoo News, че се е присъединил към жалбите и молбите към Конгреса.

Екс-помощникът се разтревожил от намеренията да се организира среща между президента Тръмп и Владимир Путин.

“Това би бил достатъчно печеливш вариант за Москва”, твърдял Малиновски.

През януари по време на разглеждането в Сената е бил внесен законопроект, чиято цел била да се засили санкционният натиск над Русия.

Неговите автори били влиятелни законотворци, сред които републиканецът Джон Маккейн и демократът Бен Кардин.

Те предложили законодателно да се фиксират редица вече действащи антируски санкции. Освен това, предлагало се да се въведат редица ограничения “върху инвестициите за проекти в сферата ан гражданската атомна енергетика, които реализира Русия”.

Законопроектът предполагал въвеждането на задължителна забрана за издаване на американски визи и арест на активите на тези, които “разбиват киберсигурността на държавната, частната инфраструктура или демократическите институции” в САЩ.

Според авторите на законопроекта, санкциите трябвало да бъдат въведени и за сътрудничество с руския отбранителен сектор и разузнаването.

За дипломатическата собственост на Русия в САЩ

По-рано вестник The Washington Post съобщи, че администрацията на президента на САЩ Донард Тръмп е била склонна към възобновяване на достъпа на руснаците до извънградския комплекс на руското посолство в щатите Ню Йорк и Мериленд.

При това САЩ са можели “да разгледат възможността да се ограничат действията на тези обекти на руснаците”, в това число да се лишат от собственост и дипломатическа неприкосновеност, която по-рано са притежавали”.

По време на Обама на 29 декември 2016 г. Вашингтон въведе санкции спрямо Москва във връзка с приписваните на Русия хакерски атака над американските политически институции.

Властите в САЩ закрха за руснаците достъпа до извънградските комплекси на руското посолство в щатите Ню Йорк и Мериленд.

Позицията на Русия

Както съобщи за ТАСС замглавата на МВнР на Русия Сергей Рябков, Русия по официални данни не е получила информация от САЩ за връщането на руската дипломатическа собственост.

Според него, “преди получаването на официална информация от правителството на САЩ тази тема не може да бъде възприета от МВнР на Русия като повод за каквито и да било действия”.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;