Стратегические бомбардировщики Ту-160 над Красной площадью во время репетиционного пролета в преддверии Парада Победы. Архивное фото
Зенитные ракетные системы концерна Алмаз-Антей на Международном военно-техническом форуме АРМИЯ-2016
Автомат Калашников

Списъкът се оглавява от най-разпознаваемия автомат, «който вероятно е убил повече хора, отколкото ядреното оръжие».

Предимството пред другите автомати е новите куршуми с по-малък калибър, напълно автоматичната стрелба, изключително здрав корпус.

Оръжието е с по-малко тегло, съвсем не е сложно за употреба.

В света има около 75 милиона автомата Калашников, те продължават да служат на армията и на извъндържавни въоръжени части.

 Автомат Калашников АКС-74У
Подводниците от проекта  941 «Акула»

Най-големите в света подводници с дължина над 172 метра и с надводна водоизместимост около 23 хиляди тона са в основата на ядреното сдържане на СССР по море.

Те са почти три пъти по-големи от американските подводници от клас «Лос Анджелис» и почти 20 тона по-тежки от подводниците тип «Охайо».

В предната част на подводниците са разположени 20 балистични ракети Р-39, всяка от които е била снабдена с 10 бойни глави.

В СССР са били построени шест «Акули», от които днес се използва само една — «Дмирий Донски». С нейна помощ се провеждат изпитанията на ракетите «Булава».

 Танк Т-55

Основа за създаването на този вид въоръжение е средният танк Т-54 с нов покрив, корпус.., а също 100-мм оръдие — «отлично съчетание на огнева мощ, защитеност и мобилност».

 

В резултат на редица модификации е създаден Т-55, който може, освен всичко друго, да води боеве в условията на ядрена война. До появата на Т-62 той остава главната опора на армията на СССР.

В света, според различни данни, са произведени от 42 до 100 000 танкове Т-55.

Те са по-евтини и по-лесни за обслужване, и до днес са на въоръжение в някои държави.

Танк Т-55

Стратегическият бомбардировач Ту-160

«Белият лебед» е последният стратегически бомбардировач на СССР. Първият полет на опитния образец е извършен на 18 декември 1981 г.

Самолетът е разработен като малкозабележим самолет, който може да действа през нощта и при лошо време. Считали са, че Ту-160 на малка височина може да пробие въздушната отбрана на Америка.

Ту-160 има на въоръжение крилати ракети Х-55, на всеки самолет са разположени по 12 броя от тях.

 Ту-160 «Николай Кузнецов»

Гаубица М-30

По време на Втората световна война буксируемата артилерия е опора на съветската армия — тя не е била скъпа, съвсем обикновена в механизма, но високо ефективна.

122-мм гаубица образец от 1938 г. е най-разпространената в СССР.

Далечината на стрелба — почти 12 км, за минута оръдието е можело да изстреля до 6 снаряда с маса 21 кг.

Общо са изработени 19 000 гаубици М-30, главно по време на войната.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;