Русия активно увеличава военното си присъствие в арктическата зона, подкрепяйки с това своите териториални претенции в региона, съобщи ZDF.

Руските власти имат намерението да разработват местните запаси от нефт и газ, а и се надяват, че в резултат на разтопяването на ледовете ще се появят нови търговски пътища. Екологично уязвимият регион се превръща все повече във военен плацдарм, със съжаление отбелязва немският канал.

Руснаците се готвят за много студена война в Арктика. В последните години руската армия съществено увеличи своето присъствие в Крайния Север.

Към 2020 г. разполагането на войските в ледовете ще бъде завършено. Русия харчи все повече пари за въоръжение на Север.

Андрей Овчинников, полковник от руската армия: Техниката е предназначена за изпълнението на специални задачи. Главно в сферата на разузнаването. Тя е разработена специално за нашата арктическа бригада.

Тук под Мурманск е – 40 градуса – това не е рядкост, това е изпитание за техниката и човека. За да се обезпечи необходимото попълнение, руската армия ще увеличи оборудването и всичко останало, което е със значително по-високо качество в сравнение с другите региони.

Рустам, войник: Отлично. Харесва ми службата тук. Обличат ни топло. Все по-топло. Харесва ми да служа тук. Дори обмислям да си продължа договора.

Това, че за Русия е толкова важно присъствието в Крайния Север, се вижда от символичните акции. Тази година на парада в чест на края на Втората световна война, който се проведе на Червения площад, за първи път бе демонстрирана арктическата военна техника.

Според Путин, усвояването и отбраната на Севера са с висок приоритет. Русия претендира върху големи територии. Тук има големи запаси на нефт  и газ, които Русия има намерение да усвои в бъдеще.

Очаква се, че в резултат на глобалното затопляне ще се появят нови водни пътища, важни за търговските кораби в бъдеще.

Иля Павловский, командир на 80-та арктическа мотострелкова бригада: Задачата ни е защита на интересите на държавата в Арктическия регион, охраната и отбраната на обектите на Руската Федерация, които се намират на островите и в крайбрежната зона.

В резултат екологично уязвимият регион все повече се превръща във военен плацдарм.

В ефир на 31 май 2017 г.

News Front

Източник: https://www.zdf.de/nachrichten/heute-in-europa/russlands-ansprueche-an-der-arktis-100.html

Тагове: ;