В Лондон по време на конгреса, посветен на въпросите за борбата с терористите, главата на Европол — британецът Роб Уейнрайт, се оплака, че създателят на приложението  Telegram Павел Дуров не проявява особено желание да сътрудничи със спецслужбите, за да отучи джихадистите да ползват това приложение, ползващо се с голям успех сред тях..

Telegram

Telegram е популярен сред младите джихадисти, които се присъединяват към ИД в Сирия. Приложението се ползва и от един от най-популярните британски кибертерористи, пише  Times.

Уейнрайт заяви, че терористите в Русия и в много други страни от екстремистката групировка ИД разработват своя собствена социална мрежа, която ще им позволи да общуват  и да водят пропаганда.

Според  Уейнрайт, създаването на социална мрежа е отговор на натиска от страна на спецслужбите от различни страни и компании.

Но, както споделя шефът на Европол в интервю за Times, ако «Фейсбук» и «Туитър» активно сътрудничат на спецслужбите, помагайки им да предотвратят терористичната пропаганда, то  Telegram не желае да сътрудничи.

32-годишният създател на  Telegram Павел Дуров нееднократно заявява, че неговото приложение трябва да бъде свободно.

«Не ни харесват бюрокрацията, полицейските държави, големите правителства, войните, социализмът и прекомерните нормативи», цитира Дуров изданието.

«Харесва ни свободата, силните съдебни системи, малките правителства, свободните пазари, неутралитетът и гражданските права», продължава да цитира постулатите на Дуров  Times.

След терористичните атаки в Париж през 2015 г., когато стана ясно, че нападателите са ползвали главно  Telegram, за да общуват помежду си, компанията закри няколко чата в приложението си и заяви, че активно ще пази екстремисткия контент.

Павел Дуров е руски програмист и предприемач.

News Front


            

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;