Между Сърбия и самопровъзгласилата се република Косово е налице поредното изостряне на напрежението.

Днес стана известно, че косовският екс-президент Атифет Ахяга не е извършила планираната визита в Белград, защото сръбската страна не е гарантирала нейната безопасност.

Косовският министър Едит Тахири в писмо е съобщила за инцидента на Европейския съюз.

Според нея, Сърбия е нарушила договора от Брюксел, в който изрично се споменава за свободното движение на официални лица. Макар всъщност Сърбия да не е забранила влизането.

Яхяга е имала намерението да присъства на фестивала «Мирдита — добар дан» («Добър ден» на албански и сръбски), предназначен за албанска и косвоска култура. Самият фестивал е оценяван като скандален в Сърбия.

Той стана широко известен с постановката по време на откриването на «културния фестивал», в която се демонстрира изнасилване на албанско момиче от сръбски военнослужещ.

Самото провеждане на мероприятието предизвика в страната бурни реакции, ежедневно от началото на фестивала се провеждат протести, скандали на висок тон…

По-рано сърбите направиха около мястото на провеждането на фестивала пърформънс с тениски със символиката на косовските терористи, известни също с продажбата на оръжие, наркотици и човешки органи — с това е популярно Косово на Балканите и в света.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;