Губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха, че няма да позволят САЩ да се отметнат от ангажимента да ограничат парниковите емисии. Това предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че президентът Доналд Тръмп обяви оттегляне от Парижкото споразумение за климата.

Трите големи щата представляват общо близо една пета от американското население и над една пета от брутния вътрешен продукт на САЩ.

«Те са решени да постигнат целта за намаляване с от 26 до 28 процента на емисиите на парникови газове» спрямо нивата от 2005 г., се каза в комюнике на губернатора на Ню Йорк, демократа Ендрю Куомо, цитиран от Франс прес.

«Президентът каза, че климатичните промени са измислица — точно обратното на това, което казват всички учени и противно на общественото мнение», заяви губернаторът на Калифорния Джери Браун, също демократ.

Техният колега и съпартиец в щата Вашингтон Джей Инсли допълни, че благодарение на техния «Съюз за климата» бездействието на столицата Вашингтон ще срещне решителни действия от страна на щатите.

Питсбърг ще спазва принципите от Париж

Кметът на Питсбърг Бил Педуто написа в «Туитър», че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто «на нашия народ, нашата икономика и бъдеще».

Той написа това в отговор на изявлението на Доналд Тръмп, който защити решението си за оттегляне от споразумението с мотива, че е избран да представлява «гражданите на Питсбърг, а не на Париж».

Илън Мъск отказва да е съветник на президента

Американският предприемач Илън Мъск, ръководещ компаниите «Тесла» и «СпейсЕкс», обяви в «Туитър», че повече няма да бъде съветник на Белия дом заради решението на Тръмп.

«Напускам президентските съвети. Климатичните промени са реалност. Излизането от Парижкото споразумение не е добре за Америка и за света», каза Мъск.

Барак Обама: Да опазим единствената планета, която имаме

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува решението на приемника си Доналд Тръмп да извади страната от Парижкото споразумение за климата.

Той обаче изрази увереност, че отделните щати и бизнесът ще направят всичко възможно да спасят планетата, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира разпространено писмено изявление на Обама:

«Въпреки отсъствието на Америка като водеща сила; въпреки че това правителство се присъединява към шепа страни, които отхвърлят бъдещето; аз съм уверен, че нашите щати, градове и бизнеси ще положат още повече усилия да поведат в правилната посока и ще помогнат да опазим за бъдещите поколения единствената планета, която имаме».

Източник: dir.bg

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;