Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото, социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

Заместник-председателят на ЕК представи пред премиера публикувания от Комисията Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г.

Той посочи, че, подобно на Бялата книга, документът не е план, а основа за дискусия между държавите-членки.

„В него се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане“, посочи Домбровскис.

По време на разговора беше коментиран напредъкът по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз.

По думите му, основно предизвикателство за приемането на страната ни в еврозоната е преодоляването на макроикономическите дисбаланси.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че разрешаването на този проблем остава сред ключовите приоритети на правителството. Той подчерта също, че се наблюдава подобряване на структурния баланс. В резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС, изтъкна Борисов. Той посочи също, че благодарение на добрата работа на приходните агенции и категоричната борба с контрабандата, бюджетът трупа излишъци, като според прогнозните данни за месец май те ще надхвърлят 1,6 млрд. лева.

Запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима данъчна политика ще продължи, защото е предпоставка за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на трудовия пазар, които са основни приоритети за правителството, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, че към 24 май тази година бе налице следното:

Според последния доклад на ЕК за 2017 г., България остава в групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси. Също така остават структурните проблеми на България поради липсата на структурни реформи в икономиката. За поредна година в доклада на ЕК се подчертава, че България остава най-бедната държава в ЕС. Както и преди, така и сега препоръките на ЕК към България са същите и в същите области, което вече е рецидив на повтарящи се проблеми.

ЕК повтаря предишни свои констатации за непреодолените рискове във финансовия сектор, за структурни проблеми на пазара на труда, за проблемите в образованието и за проблемите в здравната ни система. Отново за кой ли път ЕК обръща внимане на България, че хода на съдебната реформа е бавен, а нивото на корупцията е високо.

ЕК пак прави препоръки за провеждането на обществените поръчки и тяхното обжалване. Казано накратко ЕК иска от България реформи през 2017 г. иначе може да загубим част от европарите по европрограмите за периода 2014 – 2020 г.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;