Терористичната организация «Ислямска държава» все по-често се опитва чрез свои привърженици в интернет да подтикне младите хора към терористични атаки в Германия.

За този феномен на т.нар. «хедхантери», както пише немският таблоид Bild, заяви главата на Федералното ведомство за охрана на конституцията в Германия Ханс-Георг Маасен по време на конференцията «Отговорите на западните демокрации на заплахата от страна на ислямския тероризъм».

«Хедхантерите целенасочено осъществяват в интернет контакти с млади хора и се опитват да ги подтикнат към радикални идеи с помощта на ислямистката пропаганда, за да могат впоследствие да ги използват за терористични атаки», заяви Маасен.

Според думите на експерта по тероризъм Петер Нойман от Кралския колеж в Лондон, това е «един от методите за събиране на терористи за ИДИЛ».

«ИД все по-често набира свои привърженици с помощта на такива виртуални ментори и чрез месинджери, които използват шифровани данни, така те съпровождат своите подопечни до самия терористичен акт», отбелязва Нойман.

Чрез подобни методи, според мнението на специалисти, е очевидно следното:
«Задкулисните ръководители могат да управляват своите подчинени чрез безплатни месинджъри с шифровки от типа  Whatsapp или Telegram, така, че спецслужбите или други ведомства да не могат да разберат плановете не терористите».

Председателят на профсъюза на полицията на Германия Оливър Малхов признава, че «шифровките при подобни програми са толкова ефективни, че спецслужбите не могат да ги разбият.

«Това трябва да се промени», уверен е Малхов.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;