Настоящата среща на G7, която се провежда в град Таормин в Сицилша, е безполезна, защото страните, които са членове на тази група, имат малко значение на световната арена, счита основателят и президент на американската изследователска и консалтингова компания  Eurasia Group, професор от Университета в Ню Йорк Ян Бремер.

«Резултатите ще бъдат минимални, защото в G7 участват седем страни, които значат все по-малко.

При капиталистическата икономика и глобализацията е неизбежна появата на икономическата и геополитическа мощ на Китай, объркването на Европа, растящата тежест на Русия, насоченият вътре взрив в Близкия Изток, все по-забележимото противодействие между САЩ и останалия свят, особено по отношение на ценностите, които те разпространяват», заяви полотилогът в интервю, което римското издание la Repubblica публикува в събота.

Говорейки за ролята в този процес на настоящия президент на САЩ Доналд Трмъп, Бремер посочи, че «той обозначава края на  Pax americana».

Според професора, САЩ остават привърженици на вмешателството във вътрешните работи на другите страни, но хоризонтът на собствените им национални интереси все повече се свива.

Оценявайки перспективите на съвместните действия на G7 и Запада като цяло срещу тероризма, Бремер посочи, че те трудно ще могат да бъдат осъществени на практика.

«Да не забравяме, че, когато Тръмп поиска от НАТО да се присъедини към коалицията срещу ИДИЛ, това беше още един начин да се принудят съюзниците да вкарат повече пари в алианса.

Другите членове на НАТО знаят това и се съпротивляват.

Ето защо Столтенберг казва, че НАТО може да участва само в НЕвоенна роля в конфликта срещу ИДИЛ.

По отношение на климата също отново се наблюдава разпад. Още един пример за разбиването на съюзниците в НАТО, което вече не може да се преодолее», заяви Бремер.

Правейки прогноза за бъдещето, американският аналитик посочи, че при бъдеща загуба на влияние на ООН и НАТО нестабилноста в света още повече ще нарасне в сферата на икономиката и сигурността, а броят на геополитическите конфликти в света ще се увеличи.

Още повече, че националните правителства все повече са разтревожени от натиска на общественото мнение по вътрешнополитическите проблеми и отделят все по-малко внимание на глобалните проблеми.

«Ако през 2008 г. имаше икономическа рецесия, то през 2017 г. ни очаква геополитическа рецесия», подчерта Бремер.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;