МВнР на Сирия изпрати ново писмо до Съвета за сигурност към ООН, в което отново призовава да се прекратят «незаконните действия на международната коалиция под предводителството на САЩ» на територията на страната, предаде сирийската агенция САНА.
Нашивка на форме американского военнослужащего батальона НАТО. Архивное фото

Според информация от агенцията, в двете писма, насочени към генералния секретар и председател на Съвета за сигурност към ООН, сирийското външнополитическо ведомство осъди петъчния въздушен удар на коалицията по жилищния квартал Ал Маядин в провинция Дейр ез-Зор в североизточната част на Сирия, в който загинаха 35 мирни жители.

Както се съобщава, МВнР на Сирия призовава Съвета за сигурност да въплъти в живота резолюцията за териториалната цялост на Сирия, а също да спре незаконните действия на коалицията.

Ведомството счита за необходимо да отчете, че действията на коалицията противоречат на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН, на международното и хуманитарното право.

Дамаск отбелязва агресивните действия на коалицията, която подкрепя тези, «които искат само да убиват невинни сирийски граждани».

Флаг НАТО. Архивное фото
 В писмото се подчертава, че някои западни страни, които са постоянни членове на Съвета за сигурност, оказват влияние върху съвета при вземането на решенията за сирийската криза.
Според изявлението на МВнР, «въвеждащите в заблуждение методи» на такива страни, като Франция, Британия и САЩ, са главната причина за продължаващата криза в Сирия, а политиката на регионалните държави, сред които Саудитска Арабия, Катар и Турция, съдействат за ескалацията и подкрепят тероризма, «същият този тероризъм, чиято мишена са и други страни — последният терористичен акт в Манчестър».
САЩ заедно със съюзниците от 2014 г. провеждат в Сирия и Ирак операция срещу бойците от групировката «Ислямска държава» и оказват помощ в тази борба на въоръжени части на сирийската опозиция.
Коалицията под ръководството на САЩ действа в Сирия без съгласието на законното правителство на страната.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;