Le Figaro: Макрон се възползва от срещата си с Путин, за да укрепи позициите си

Дата на публикуване: 01 06 2017, 06:40


Макар по време на срещата с Владимир Путин Еманюел Макрон да се опита да рестартира отношенията между Париж и Москва, още една не по-малко важна задача на новия президент на Франция беше да формира свой собствен образ като лидер, пише Гийом Табар за Le Figaro.
Независимо от това, според автора, Макрон прекрасно осъзнава «ефимерността» на този подход.
Le Figaro: Макрон пользуется встречей с Путиным для укрепления своих позиций

Reuters
 За това мечтаеха Франсоа Фийон, Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон, но тяхната мечта — показното възобновяване на диалога с Русия — осъществи именно Еманюел Макрон, пише Табар за  Le Figaro.
 «Кой би могъл да си помисли, че почти веднага след избирането Макрон ще отиде така бързо и така далеко в отношенията си с властелина на Кремъл? — задава риторичен въпрос Табар. — Разбира се, диалогът беше «взискателен», на срещата се обсъждаха всички «остри» въпроси, в това число и сирийският.
Но това, което значително повече ще се запомни от тази «версайска импровизация» — това е разкошът, обстановката и величието на момента, счита авторът.
Президентът на Франция не би могъл повече да поласкае Владимир Путин от поканата във Версай във връзка с 300-годишнината от пристигането на Петър Първи във Франция.
Значително по-силно впечатление, отколкото съобщенията от пресата, предизвика дългата разходка на двамата лидери из Галерията на битките, където новият държавен глава на републиката показа на своя колега «славата на Франция», което може да има трактовката на знак на уважение, а и на предизвикателство към руския президент, отбелязва Табар.
Никой не може да не признае, че Макрон е ловък — поканата на Путин във Франция стана първата негова инициатива на дипломатическото поприще.
Самите преговори, благодарение на великолепния дворец, според журналистите, преминаха по-скоро в тържествена, отколкото в официална обстановка.
«В залите на Версай новият президент се стараеше не само да подобри отношенията със своя колега, но и да формира свой собствен образ, — уверен е Табар. — Победителят на президентските избори искаше да се възползва от момента, докато съдят за него по поведението, а не по действията».
Това, според автора, бе забелязано още на срещата на върха на G7, по време на която Ангела Меркел призна за провал отказа на Доналд Тръмп да вземе участие в Споразумението за климата в Париж. В същото време Макрон се запомни със своето мъжествено ръкостискане с американския президент.
Освен това, канейки почти веднага след избирането си Владимир Путин, Макрон демонстрира своето желание да презареди френско-руските отношения, изграждайки ги на нова база.
Но Макрон знае, че тази «дипломация на  PR образа» е толкова ефимерна, колкото и всеобщата снизходителност към президента в началото на неговото управление, завършва Табар.
News Front
.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;