Киев предложи на преговорите в рамките на «нормандския формат» в Берлин на срещата на ниво заместник министри на външните работи, да се обяви поредния режим на тишина в Донбас, с настояване за прекратяване на огъня.

Работната среща в рамките на » нормандския формат» по Украйна, се проведе този вторник, 3о май.

Участие в срещата на ниво заместник външни министри и политически директори, взеха Григорий Карасин ( от руска страна), Маркус Едерер и политическия директор Андреас Махаелис от немска страна,  от френска-министърът по европейски работи към външно министерство Мариел Де Сарнез, Вадим Пристайко- украинска страна.

Участниците в срещата  изслушаха отчетите на подгрупите от контактната група по урегулиране на ситуацията в региона, съобщи главата на украинската делегация, първи заместник министър на външните работи на Украйна Вадим Пристайко.

 

 

 

 

» Украинската страна предложи обявяването на поредния режим тишина, с искане и молба към  руската страна, лично президентът Владимир Путин да настоява за спазването му. Смятаме, че него ще го послушат.

Заместник министърът отбеляза, че украинската страна на преговорите, преди всичко настоява за прекратяване на огъня, добавяйки, че френските и немски партньори понякога, се опитват да » тласнат Украйна към изпълняване на някои неща, които не стоят на първо място в списъка със задачите»

 

Според думите на дипломата, основната задача на срещата, която се проведе на 30 май в Берлин, е била изслушване на докладите за дейността на 4 те работни групи по Донбас, дейността на ОССЕ по Украйна.

 

 

Обръщението от украинска страна, показва едно, че въпреки всичко, Украйна може да се надява единствено на помощта на Русия.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;