Газовая компрессорная станция. Архивное фото
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в своето обръщение към участниците в международната изложба и конференция «Нефт и газ Каспия-2017» в Баку, заяви, че САЩ остават привърженици на реализирането на «Южния газов коридор».
Танкер для транспортировки сжиженного природного газа
На снимката: втечнен газ от САЩ за европейския пазар
Ежегодната Международна изложба и конференция  «Caspian Oil & Gas-2017» и VII Каспийска международна изложба  «Caspian Power-2017»
се откри в сряда в Баку, на мероприятието в столицата на Азербайджан се събраха над 400 делегати от 289 компании от 30 страни в света.
Проектът «Южен газов коридор» предполага транспортирането на 10 милиарда кубични метра азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция в Европа.
На първоначалния етап в качеството му на основен ресурс за ЮГК ще бъде газ, добиван в рамките на втората фаза на разработката на газоконденсантното месторождение «Шох-Дениз».
В бъдеще към проекта могат да бъдат включени и други източници.
«Много ценя партньорските отношения с Азербайджан и очаквам тяхното развитие. САЩ остават привърженици на реализацията на «Южен газов коридор». Много ценя значимата роля на Азербайджан в подкрепата на усилията за енергийната безопасност. Изразявам готовността си за сътрудничество с вас», се казва в посланието на Тръмп.
Буровая установка. Архивное фото
 По данни на  Natural Gas Europe, стойността на ЮГК ще бъде около 40 милиарда долара, включително 9.3 милиарда долара за проекта Трансанатолийски тръбопровод  (TANAP), 6 милиарда долара за проекта Трансадриатически тръбопровод  (TAP), 23,8 милиарда долара за втория стадий на разработката на «Шах-Дениз» и разширяването на Южнокавказкия газопровод.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;