Доказателства за употребата на химическо оръжие от правителството на президента на САР Башар Асад няма, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за вестник  Figaro след края на визитата си във Франция.

«След като това събитие се случи, събитието с химическото оръжие, ние веднага предложихме на нашите американски партньори и на всички, на които това се стори целесъобразно, да се проведе инспекция на летището, от което уж са излетели самолетите, използвали химическо оръжие», каза Путин, пояснявайки, че съвременните средства за контрол точно биха фиксирали използването на химическо оръжие».

Той отбеляза, че «всички са отказали да извършат тази проверка», както и проверка на мястото, от които уж е бил нанесен удар с употребата на химическо оръжие.

«Според мен, това е беше направено само с една цел — да се обясни, защо е нужно на Асад да използва допълнителни мерки за въздействие, в това число и от военен характер. Това е. Никакви доказателства да употребата от Асад на химическо оръжие не съществуват. По наше дълбоко убеждение — това е просто провокация. Асад не е използвал такова оръжие», каза Путин.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;