National Interest: Тръмп настоява за повече пари за НАТО, Европа не бърза

Дата на публикуване: 31 05 2017, 07:03


Отбранителният бюджет на САЩ за 2018 г. ще бъде значително увеличен, заради провеждането на «по-твърда линия по отношение на Русия», пише  The National Interest.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп на предстоящата среща на върха на НАТО ще изиска от другите членове на алианса да увеличат разходите си за отбрана.
Но, според американското издание, от съюзниците «не бива да се очаква изблик на ентусиазъм»: националната отбрана «може да е приоритет на Тръмп», но само малко страни в Европа са готови да платят за това.
Както пише  The National Interest, отбранителният бюджет на САЩ ще бъде  $603 млрд —  с 6% повече от 2017 г.
Миналата година САЩ изхарчиха за отбрана 3.6 % от БВП, през 2018 г. процентът ще нарасне.
Отбранителният бюджет на Тръмп за 2018 г. представлява «по-твърда линия към Русия, отколкото очакваше Кремъл», счита американското издание.
Бюджетът е планиран за осъществяването на първия етап от увеличаване броя на военнослужещите с 20 000 човека, част от които по-вероятно ще бъдат прехвърлени в Европа за участието им в ученията на НАТО на територии, които са до границите на Русия.
 $4,8 млрд от отбранителния бюджет ще отиде за програмата «Инициатива за гарантиране сигурността на Европа», която е прицелена срещу «руския авантюризъм».
В рамките на тази програма САЩ ще прехвърлят в Източна Европа допълнителна бронетанкова бригада към вече наличните две такива.
Великобритания, Франция, Полша и Естония вече харчат за отбрана 2 % от БВП.
Латвия и Литва планират да постигнат това равнище към 2024 г.
До момента не е ясно членовете на НАТО — Германия, Испания и Италия — чийто отбранителен бюджет се колебае в рамките на 1 %, как ще отговорят на искането на президента на САЩ, отбелязва  The National Interest.
Неотдавнашните допитвания показаха, че подкрепата на НАТО в САЩ и в Европа нараства.
Но подкрепата, както отбелязва американското издание, не означава готовност да се извършват разходи.
Допитванията показват също, че Германия не толкова силно се тревожи от Русия: само 40% от запитаните подкрепят военните действия на своята страна, за да се защитят членове на НАТО в случай на нападение от страна на Русия.
В Испания и Великобритания, както отбелязва американското издание, такива действия се подкрепят една по-малко от половината от запитаните.
С други думи, независимо от предложението на Тръмп, увеличаването на отбранителния бюджет въобще не е гарантирано.
Няма гаранции, че другите членове на НАТО ще увеличат своите разходи за отбрана в отговор на искането на президента.
Те, без съмнение, ще произнесат гръмки слова, а за президента, който се грижи за своя имидж, това «може да е напълно достатъчно».
Много членове на НАТО вече отдавна не държат на думат си, затова «не бива да се очаква някакъв изблик на ентусиазъм».
Националната отбрана, както счита The National Interest, «може да бъде приоритет на Тръмп», но едва малко страни в Европа са готови да платят за това.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;