Ракетният  крайцер на Северния флот на Русия извърши стрелби около крайбрежието на Колския полуостров.
Съветският кораб се подготвя пет години за служба в арктическите морета. «Маршал Устинов» се върна в строя. По информация на Северния флот, екипажите на крайцера са завършили пълния цикъл на базовата подготовка, включваща подготовката на личния състав на бойните части на кораба, проверка на оръжието и техническите средства.
Фото: mil.ru

Според информация от пресслужбата на Северния флот, ракетният крайцер е напуснал главната база на Северния флот в Североморск и е изпълнил комплекс от артилерийски стрелби по морски цели в полигоните в Баренцово море.

По време на извършването на стрелбите артилерийските комплекси АК-130 и АК-630 поразиха морските мишени, имитиращи надводен кораб на условен противник.

По-рано екипажът на крайцера по време на елементите на втората задача взаимодейства с авиацията срещу подводници — самолетите Ил-38 и вертолетите Ка-27.

Съвместно с авиацията бяха отработени въпроси за противоподводничарската и противовъздушната отбрана на крайцера, а също бяха проверени радиотехническите средства на кораба.

Екипажите на «Маршал Устинов» и големия десантен кораб «Александър Отраковский» във взаимодействие с авиацията на Северния флот изпълниха комплекс от зенитни и артилерийски стрелби в Баренцово море.

Ракетният крайцер с дължина 186 метра и водоизместимост 11.280 тона влезе в състава на Северния флот през 1986 г.

В периода от 2011 до 2016 г. той бе в процес на модернизация в Центъра за корабостроене «Звездочка».

Там бе извършен ремонтът на газотурбинните генератори и главните двигатели, а също модернизация на основните комплекси на радиоелектронното въоръжение.

«Маршал Устинов» е един от трите крайцера тип «Слава», проект 1164 «Атлант».

Влиза в състава на ВМФ на СССР през 1986 г.

Въоръжен е с ракети «Базалт», което го прави един от най-мощните кораби на ВМФ на Русия.

По информация на ВМФ на Русия, в състава на въоръжението на крайцера влизат осем зенитно-ракетни комплекси С-300Ф идва зенитно-ракетни комплекси «Оса-МА», 533-мм торпеда, две ракетно-бомбени установки РБУ-600 «Смерч-2», артилерийска установка АК-130 и 6 39-мм зенитно-артилерийски комплекси АК-630.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;