Терористичната групировка «Ислямска държава» се стреми да разпали «асиметрична война» на териториите на страните, участващи в борбата с тероризма.

Това заяви в сряда ръководителят на Антитерористичния център на СНГ — генерал-полковник Андрей Новиков, предаде РИА Новости.

В Душанбе под егидата на АТЦ на СНГ с подкрепата на Държавния комитет по национална сигурност на Таджикистан започнаха 2-дневни избори на ръководители на антитерористичните подразделения към органите на сигурността и спецсулжбите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан с участието на представители на уставните органи на СНГ, Регионалната антитерористична структура към Шанхайската организация за сътрудничество, Организацията към Договора за колективна сигурност, Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа.

«Във връзка cъс засиления натиск към главните «крепости» на ИДИЛ се забелязва тяхната преориентация към диверсионно-терористични методи да водене на борбата, както в зоните на тяхната главна активност, така и на територията на страните, които участват активно в контратерористичните операции. Дори в случай, че ИДИЛ престане да съществува в контролираните от организацията понастоящем територии, дори да се откажат от идеята за създаването на «Халифат», терористичните заплахи ще се запазят. Стремежът на ИДИЛ да заемат лидиращи позиции в световното движадистко движение води към формирането на нови терористични заплахи в различни региони на света, към стремежа да се разпали «асиметрична война» на териториите на страните, които участват в борбата с тероризма», каза Новиков.

 

 

 

Тагове: ; ;