CNN за разговора във Версай: Лидерите могат да работят заедно, независимо от неприязънта

Дата на публикуване: 31 05 2017, 06:28


След знаменитото ръкостискане с Тръмп по време на G7 срещата с президента на Русия Владимир Путин се превърна за неотдавна избрания президент на Франция Еманюел Макрон повод да се представи на световната арена, счита CNN. Заради използването на химическо оръжие Макрон заплаши съюзника на Русия в Сирия с последствия, а самата Русия — с нови санкции в случай на ръст на насилието в Украйна.
С нас е международният кореспондент на CNN Айвън Уотсън. Той предава за нас от Москва. Състоя се забележителна среща на неотдавна избрания президент на Франция Еманюел Макрон с президента на Русия Владимир Путин. Ознаменува ли тази среща за Путин прекратяването на обвиненията за редица нарушения — намесата в процеса на изборите във Франция? Путин отрича твърденията, че по време на изборите във Франция руските хакери са извършили кибератака над предизборния щаб на Макрон.
АЙВЪН УОТСЪН, старши кореспондент на CNN: По време на пресконференцията Владимир Путин отбеляза, че по време на личния си разговор намесата на Русия не е била обсъждана. На пресконференцията и Макрон не поиска да засегне тази тема. Те, обаче, обсъдиха кибератаките в телефонния си разговор.
За Путин тази визита има важно значение.
По време на крайно напреднатата предизборна надпревара във Франция Русия бе представена като заинтересована страна, затова за  двамата лидери беше важно да се демонстрира способността заедно да работят, независимо от неприязънта си. А тя, както и преди, се усеща след неотдавнашите избори, по време на които Путин, явно, поддържаше крайно десния кандидат Марин Льо Пен.
На въпроса на журналистите за визитата на Марин Льо Пен в Москва Владимир Путин отговори:
«От наша гледна точка приемането на Марин Льо Пен в Кремъл беше напълно нормално. Тя искаше подобряването на отношенията между Франция и Русия, по такъв начин е напълно естествено от наша страна да поддържаме топли отношения с нея».
Ако говорим за Макрон, то на него тази среща му даде възможност да заяви за себе си на международната арена. Срещата между лидерите на «Голямата седморка», знаменитото ръкостискане с Доналд Тръмп, а сега и срещата с Путин.
Президентът на Франция се опита да покаже сила.
Той предупреди, че в случай на употреба на химическо оръжие в Сирия Франция ще предприеме ответни мерки.
Емануел Макрон също намекна за вероятността да се въведат допълнителни санкции по отношение на Русия в случай на ръст на насилието в Украйна.
Русия, разбира се, я считат за значим играч в този конфликт.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;