Днес по време на сесията на Белгород- Днестровския градски съвет над 300 представители на българската общност в Бесарабия, блокираха движението на пътя пред градския съвет.

Българите протестираха срещу безпредела на украинските националисти , които на 18 май нападнаха депутата Василий Кащи, а също и срещу други проявления на притеснения на общността, в това число оскверняване на българските паметници.

 

 

 

 

Нашите сънародници изразиха мнението, че украинската власт и лично  Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, използвайки радикалите за да подтискат националните малцинства.

Протестиращите бяха излезли с плакати » Порошенко, спри радикалите си!, » Порошенко, не пипай българите!», » Радикалите в затвора!».

 

 

 

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народния депутат Антон Кисе се обърна към СБУ, правоохранителните органи и към губернатора на Одеска област с искане за разледване на нападението на Кащи.

 

 

 

Във връзка с протестните акции на българската общност се очаква изостряне на противостоянието между българите в Бесарабия и украинските радикали.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;