Боевики террористической группировки Исламское государство (ИГ, запрещена в РФ). Архивное фото
Френският спецназ в продължение на няколко месеца е привличал иракски войници за проследяване и ликвидиране на присъединили се към терористичната групировка «Ислямска държава» граждани на Франция, пише вестник  Wall Street Journal, позовавайки се на иракски офицери и френски официални лица.
Съобщава се, че спецназът на Франция е предоставил на иракските контратрерористични отряди имената и снимките минимум на 30 мъже, които са били «приоритетна цел».
По данни на иракското командване, водещо битка за Мосул, неизвестен брой граждани на Франция, са били убити с помощта на иракска артилерия и сухопътни войски.
Както пише вестникът, целта на тази секретна информация е да се удостовери, че присъединилите се към ИД граждани на Франция няма да се върнат у дома си и няма да могат да представляват терористична заплаха за Франция.

Представители на министерството на отбраната на Франция са отказали да предоставят коментари, пише изданието.

«Силите на Франция работят в сътрудничество с техните иракски и международни партньори», — заяви представител на министерството на отбраната, добавяйки, че се води борба с джихадистите «без значение на тяхната националност».
Французские самолеты Рафаль в небе над Сирией. Архивное фото

Високопоставен офицер от полицията на Ирак е показал на журналистите списък от 27 предполагаеми членове на ИД, които се издирват във Франция, а също снимките на пет от тях.

Съобщава се, че френският спецназ е започнал да разпространява списъка от началото на настъплението към Мосул миналата година.

Операцията по освобождаването на най-крупната «крепост» на ИД в Ирак Мосул продължава от октомври 2016 г. с подкрепата на коалицията начело със САЩ.

Военните първоначално освободиха източната част на града, а през февруари преминаха към операция в западната част.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;