Президент США Дональд Трамп

Десет американски общини призоваха Палатата на представителите на Конгреса на САЩ да започнат процедура по импийчмънт по отношение държавния глава Доналд Тръмп.

Това съобщи американското издание Politico.

Десетата община е кметството на градчето Бруклин, щата Масачузетс, което се намира до Бостън. По-рано неговите власти призоваха конгресмените на щата да започнат разследване, което да доведе до отстраняването на президент от длъжност.

Намиращите се в този щат Кембридж, Амхърст, Пелъм и Леверет са с аналогична молба, а властите в Нютън вече обсъждат възможността да ги подкрепят.

Градският съвет на Лос Андежелис, щата Калифорния, в началото на май се обърна към Конгреса с предложение да започне процедура по импийчмънт.

Той бе подкрепен от общинските власти на други градове в щата. Властите в Чикаго вече са подготвили аналогичен документ, който вече има десетки привърженици. Призивите на градските съвети носят тясно декларативен характер.

Импичмънтът предполага привличане към отговорност на федерални служещи (в това число президента на САЩ), обвинени в «държавна измяна, подкупи или други тежки престъпления и закононарушения».

Изключителен прерогатив да формулират и издигат обвинения имат Палатата на представителите на Конгреса, а съдебните заседания се провеждат в Сената (горната палата) под председателството на главния съдия на Върховния съд на САЩ.

За решаването за отстранените лица от заемания пост обвинението трябва да бъде подкрепено от две трети от гласовете на присъстващите сенатори.

Процедурата по импийчмънт в САЩ е била инициирана три пъти. През 1968 г. президентът Ендрю Джонсън (1865-1869) е обвинен в незаконна оставка на военния министър, а Бил Клинтън  (1992-2000) през 1998-1999 г. — за лъжесвидителство и възпрепятстване на правосъдието, но двамата президенти бяха оправдани от Сената.

Ричард Никсън  (1969-1974) попадна под оставка още преди началото на сенатските слушания. Той бе заплашен от импийчмънт във връзка с гръмкия политически скандал, получил названието «Уотъргейт»

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;