Старший советник и зять президента США Джаред Кушнер

ФБР и Конгресът на САЩ имат намерение да установят, опитвал ли се е старшият съветник и зет на президента на САЩ Джред Кушнер да установи пряк канал за връзка с президента на Русия Владимир Путин. Това съобщи вестник The New York Times (NYT).

Според версията на източниците на изданието, сътрудниците на ФБР и законодателите, които водят обсъждането по повод приписваните на Москва опити за намеса по време на предизборната кампания в САЩ през миналата година, отново са проявили интерес към съдържанието на срещите на Кушнер с посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк  и с ръководителя на руската Външнотърговска банка Сергей Горков през декември миналата година. Източниците на изданието не изключват, че зетят на Тръмп по такъв начин е разчитал да се установи пряк канал за връзка с руския лидер, който канал би действал извън съществуващите дипломатически канали за връзка между ръководствата на двете държави.

 

Както пояснява  NYT, интересът на американската страна към срещата на Кушнер е обусловен от публикациите на вестник The Washington Post (WP). Миналият петък изданието съобщи, че зетят на Тръмп в края на миналата година уж е обсъждал с посланика на Русия във Вашингтон възможността да се използва защитен канал за дипломатически връзки, за да се поддържат контакти с Москва, без да се опасяват от подслушвания от страна на американските спецслужби.

Редица конгресмени са поискали във връзка с това от съветника обяснения, в това число старши демократът в специалния комитет по разузнаването към Палатата на представителите на Конгреса, разследващ уж вмешателството на Русия в президентските избори в САЩ, Адам Шиф.

Адвокатът на зетя на Тръмп Джейми Горелик по-рано заяви, че неговият клиент е готов да говори пред членовете на Конгреса и да им съобщи подробности за срещите си с представителите на Русия.

Както информира в понеделник телевизия  Fox News, Кушнер по време на срещата си с посланика на Русия през декември миналата година не е предлагал да се създаде постоянно действащ защитен канал за дипломатическа връзка с Москва. Според версията на източниците на  Fox News,

зетят на президента на САЩ е засегнал по време на срещите регулирането на ситуацията в Сирия и е предлагал да се организира временен канал за връзка за обсъждане на позициите на страните по дадения въпрос, но не и нещо друго.

 

В края на март NYT, позовавайки се на източници, съобщи, че зетят и старши съветникът на президента на САЩ Джаред Кушнер може би е повикан в специалния комитет по разузнаването към Сената на Конгреса за даване на показния в рамките на разследване за предполагаемите връзки между екипа на Тръмп и Русия.

Руската Външнотърговска банка тогава отбеляза, че ръководството на банката през 2016 г. нееднократно се е срещало с представители на водещи световни финансови институции и по време на тези преговори «са били обсъждани съществуващите практики на работа на чуждестранните банки за развитие, перспективните направления и отрасли».

Както отбелязаха от финансовата институция, срещи е имало с редица представители на най-крупните банки и делови кръгове в САЩ, в това число и с главата на Kushner Companies.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;