Така се прави: Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада поиска отмяната на парашутно-десантните учения около южния остров Окинава, запланирани за 31 май и 1 юни от командването на НАТО, и отзоваването на  разположените американски войски в страната.  Така се прави. За пример!

 

 

 

 

Според данни на телевизия  NHK, американското командване е изпратило НОТА в местното управление за гражданска авиация, въпреки че, между двете страни съществува договореност, че САЩ ще уведомяват за предстоящи маневри не по-малко от седем дни до провеждането им.

В този ред на мисли си задайте въпроса, ние, като член на военния блок НАТО знаем ли кога, какво и защо планират у нас- ей така от чист интерес, защото и у нас американците трайно са се разположили в няколко бази, а какво правят там и защо, не е съвсем ясно- излиза се от ситуация с общостандартни обяснения за «учения» и приказки за ролята на НАТО в световната сигурност, които вече звучат до такава степен изтъркано, че не им обръщаме внимание. Важно е да се отбележи, че като членове на НАТО и ние трябва да се интересуваме какви ги върши НАТО. Тъй като, ако погледнем чисто логически, никой не прави учения и не тренира за нещо, ако не смята да използва подготовката си в реалността. Така, че като членове трябва да вземаме пример от японците и да си задаваме въпросите: какво, защо и как, да поставяме наши условия, тъй като Техните бази са на наша земя.

 

Важен е и моментът, че командването на САЩ планира отварянето на нов разузнавателен център в Европа ( Германия, Италия, Косово), който освен техническа поддръжка в специални операции по геостратегията на САЩ, ще извършва и «извънредни операции на Балканите».

Как звучи това?

За какво се прави, и даваме ли си сметка за каква инвестиция си говорим? А никой не инвестира просто така- че простичко можем да обобщим, че САЩ готвят на Балканите планове, които ще използват в осъществяването и достигането на собствени немиролюбиви цели.

И в условията на геополитика в момента, просто е безкрайно глупаво да не виждаме смисъла на подобни сигнали. Трябва да разбираме какво се случва.

Да се върнем на японския пример- защото те явно реагират и не са готови просто да изпълняват каквото им се каже, без да задават излишни въпроси.

Това личи от думите и действията на японския военен министър, който казва:

 

» Ние се обърнахме към САЩ с искане за отмяна на ученията. Към настоящия момент не сме получили отговор от американска страна»

 

 

На остров Окинава са разположени 25, 8 хиляди американски военнослужещи ( тоест, такива които служат на Америка, ако вникваме в думите). Отделно, около 19 хиляди членове на семейства на граждани на САЩ- внушително.Там са концентрирани и  повече от 70% от всички военни обекта на САЩ в Япония, имайки предвид заеманата от тях  територия, въпреки, че самият остров Окинава съставя едва 1 % от цялата площ на Япония. Последните парашутно-десантни учения на ВВС на САЩ в Окинава са проведени в края на април, въпреки несъгласието на местните жители.

 Ясно, че американците не са стеснителни, ако не използваме думата нахални, но те си провеждат учения когато и както преценят, забележете, на чужда територия- и тук, браво на японците за уместната забележка, и за поставянето на място, защото НАТО разчита, че страните членки, не трябва да проявяват характер, а само да следват това, което НАТО иска.
Е, ние, например, като място имащо геостратегическо важно значение на картата на света, знаем ли какво, кога и как ще прави НАТО у нас?

 

Ася Иванова- Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;