Президентът на Франция Еманюел Макрон подложи на критика руската информационна агенция  Sputnik и телевизия RT за работата им в предизборната кампания в Петата република.

«Винаги съм имал образцови отношения с чуждестранните журналисти, но като политик следва да кажа ясно, че когато органите на СМИ разпространяват безсрамни лъжи, то това вече не са журналисти — това е работа на органи за влияние. Sputnik и RT бяха такива органи за влияние по време на предизборната президентска кампания, те разпространяваха лъжи — както за мен лично, така и по повод провежданата от мене кампания», каза Макрон по време на пресконференцията след срещата с президента на Русия Владимир Путин.

«Затова взех решение на техните представители да не бъде предоставен достъп до моя предизборен щаб. Всички останали журналисти, в това число и руските, са наистина професионални журналисти и имаха достъп до моя предизборен щаб», каза Макрон

Той подчерта, че счита «за много сериозно това, че някакви чуждестранни средства за масова информация, намиращи се неизвестно под чие влияние, са осъществили намеса във вътрешните работи на страната, разпространявайки откровени лъжи по време на демократично провежващата се предизборна кампания».

«По дадения въпрос няма да отстъпя. И искам да заяви, че Sputnik и RT се държаха не като органи на пресата и журналистиката, а като органи за оказване на влияние, органи за пропаганда, при това лъжлива», подчерта президентът на Франция.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;