Холандия най- накрая се измори да играе на » Ще ратифицираме, няма да ратифицираме» и прие договора за асоциация между ЕС и Украйна, въпреки че по време на референдум по темата, масово холандците гласуваха против ратификацията.

Значи, за да предприемат такава стъпка в холандския парламент, едва ли са размислили и осъзнали рязко, че не могат без Украйна. Значи холандците казаха » Не», а парламентът на Холандия каза неочаквано » Да».

 

 

 

 

Къде е уловката?

Разбира се, че в дълго вземаното решение има скрит смисъл, и  разбира се, че прави впечатление, че въпреки мнението на хората, които гласуваха на референдума, парламента с малка разлика гласува за-

Референдумът, който носеше консултативен характер, беше проведен  след като парламентът на Холандия ратифицира договора за асоциация между ЕСи Украйна, резултатите от референдума бяха красноречиви и дадоха яснота на правителството за мнението на холандците по темата. Но удобната формулировка, че референдумът носи «консултативен»характер, на практика означава, че независимо какво мисли народът там, парламентът ще приеме каквото му се казва отнякъде.

Важно е да отбележим, че всички членове на ЕС бяха ратифицирали договора, и от Холандия зависеше много, като личеше и явното нежелание за ратификацията.

« Приветствам решението на палатата на представителите на холандския парламент, който ратифицира споразумението за асоциация на Украйна и ЕС»- написа радостно Петро Порошенко в своя Twitter

 

 

Април миналата година в Холандия се проведе референдума, на който 61 % от холандците гласуваха против. По-късно Марк Рюте заяви, че страната му иска юридически гаранции, че ще бъдат отчетени нейните интереси ( тоест на Холандия), ако все пак бъде направена ратификацията на споразумението за асоциация на Украйна и ЕС. В средата на декември лидерите от страните членки на ЕС се съгласиха да изпълнят условията на Холандия. В частност, споразумението за асоциация с Украйна не предоставя на страната статус на член или кандидат член на ЕС, също така ЕС няма задължение да предоставя на Украйна колективни гаранции за сигурност и военна помощ, а също не дава на гражданите на Украйна да живеят и работят на територията на ЕС.

Жалко е за Украйна, за това как я използват безжалостно- страната е инструмент в ръцете на западните кукловоди, които се правят на любезни и много искат да я «евроинтегрират»…
Въпросът е друг- те много искат, да я използват срещу Русия, и за това им е целия Европейски Съюз…

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;